Sti

Tjek på badevandet - 11/06/2009

Cypern, Grækenland, Frankrig og Malta har de reneste badestrande i EU.

Nu står badesæsonen for døren, og der er godt nyt til de millioner af europæere, der skal på badeferie. Ved langt de fleste af EU's strande kan du trygt boltre dig – vandet er rent. Og det samme gælder for søer og floder, hvor badning er tilladt (eller i det mindste ikke er forbudt).

Ifølge Kommissionens årlige badevandsrapport opfyldte omkring 96 % af strandene og 92 % af søerne og floderne EU's kvalitetskrav i 2008. Det er en lille forbedring i forhold til året før.

Det allerreneste vand finder du i Cypern (98,2 %), Grækenland (97,7 %), Frankrig (96,3 %) og Malta (94,3 %). I fem andre lande er mere end 80 % af badestrandene også rene, nemlig Italien, Finland, Portugal, Sverige og Tyskland. Danmark ligger lige under med 79,7 %.

Mere end 21 400 badeområder blev tjekket i 2008, og det er 75 flere end året før. To tredjedele ligger ved kysten, og resten ved floder og søer.

Vandet bliver undersøgt for fysisk, kemisk og bakteriologisk forurening. EU fastlægger minimumsstandarder, som medlemslandene skal opfylde. Der er også supplerende kriterier for lande, der vil gå endnu længere. Næsten 89 % af strandene og 70 % af søerne og floderne lever op til de allerstrengeste standarder.

Italien har flere kystbadestrande end noget andet land i EU. Derefter kommer Grækenland, Frankrig, Spanien og Danmark – i den rækkefølge. Tyskland og Frankrig har flest badeområder langs søer og floder.

Hvis du vil være sikker på, at dit feriemål er i orden, kan du tjekke årsrapporterne English og de interaktive kort English på Kommissionens websted om badevand.

 

Hvor ren er din favoritstrand? English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links