Навигационна пътека

Най-чистите плажове на Европа са в Кипър, Гърция, Франция и Малта.

Добра новина за милионите европейци, потеглящи към морето това лято – по-голяма част от европейските плажове са достатъчно чисти за къпане. Същото се отнася за езерата и реките, в които плуването е разрешено (или поне не е забранено).

В годишния доклад на Комисията за качеството на водата за къпане се посочва, че 96% от плажовете и 92% от реките и езерата са отговаряли на минималните стандарти на ЕС за чистота през 2008 г. Този резултат е малко по-добър от резултата за 2007 г.

Водите са най-чисти в Кипър (98,2%), Гърция (97,7%), Франция (96,3%) и Малта (94,3%). В пет от страните водата е чиста в над 80% от случаите – Италия, Финландия, Швеция, Португалия и Германия.

През 2008 г. бяха проверени над 21 400 плажа – със 75 повече от предходната година. Две трети от тях са по морското и океанското крайбрежие, а останалите – по бреговете на реки и езера.

Водата се изследва за физически, химически и бактериологични замърсители. В законите на ЕС са установени минималните стандарти, към които националните правителства трябва да се придържат, и допълнителни критерии за страните, които искат да постигнат повече. Близо 89% от морските плажове и 70% от езерата и реките са били с отлично качество на водата през 2008 г.

Най-много плажове в ЕС има по крайбрежието на Италия, следвана от Гърция, Франция, Испания и Дания. Германия и Франция имат най-много вътрешни водоеми, подходящи за плуване.

Ако искате да сте сигурни, че мястото, където отивате на почивка, отговаря на изискванията, разгледайте годишните доклади English и интерактивните карти English на сайта на Комисията за водата за къпане.

 

Чиста ли е водата на любимия ви плаж? English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки