Navigacijska pot

Nasmeh namesto cigarete - 05/06/2009

Opica s škatlico cigaret ©EC

Številni posamezniki so na protikadilskem spletišču EU objavili svoje videoposnetke o preprečevanju kajenja.

Nova kampanja EU proti kajenju si z zabavnimi videoposnetki pomaga pri širjenju resnega sporočila.

Del kampanje so trije oglasni spoti, ki jih zdaj predvajajo na približno 100 televizijskih postajah po vsej EU, tudi v Sloveniji. V enem od oglasov mladi ženski pri odvajanju od kajenja pomaga spretna opica. Drugi oglas predstavlja fanta, ki si je okrog glave namestil mehurček, da bi prijatelje obvaroval pred tobačnim dimom.

Oglasi se bodo na televiziji vrteli ves junij in nato znova septembra.

Po zgledu portala YouTube tudi EU poziva vse, naj posnamejo svoje pričevanje o tem, kako so se odvadili kajenja. Zamisel ima velik odziv - več sto posameznikov je že objavilo svoje videoposnetke na spletišču kampanje English.

Spletišče ponuja kadilcem nasvete za prenehanje kajenja, nekadilci pa lahko izvedo več o tem, kako se izogniti pasivnemu kajenju in kako premagati skušnjavo, da bi si prižgali prvo cigareto. Kadilci lahko tudi s posebnim testom preverijo, kako močna je njihova odvisnost.

Ciljno občinstvo kampanje so predvsem odrasli, mlajši od 35 let, saj je raziskava EU pokazala, da je odstotek kadilcev v tej starostni skupini visok in ne upada. Delež kadilcev pri starejših pa se zmanjšuje.

Kajenje je glavni preprečljivi vzrok smrti v EU, saj zaradi njega umre približno 650 000 ljudi na leto. Kadi tretjina Evropejcev (približno 170 milijonov ljudi), večina jih je začela v mladosti.

Za življenje brez tobaka English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave