Kruimelpad

Niet roken maar lachen - 05/06/2009

Aap met pakje sigaretten ©EG

Antirooksite van de EU ontvangt honderden filmpjes over de gevaren van roken.

De filmpjes zijn een onderdeel van de nieuwe EU-antirookcampagne, die humor gebruikt om een serieuze boodschap over te brengen.

Gedurende deze campagne worden drie televisiespots uitgezonden op wel honderd zenders in de hele EU. In een ervan helpt een vingervlugge aap een jongedame van haar kwalijke gewoonte af. In een ander filmpje draagt een man een transparante bol om zijn hoofd zodat anderen zijn rook niet in hoeven te ademen.

De spots zijn te zien tijdens de maand juni en worden herhaald in september.

De EU volgt het voorbeeld van YouTube en nodigt het publiek uit om filmpjes te uploaden over hoe zij gestopt zijn. Honderden mensen hebben al op deze oproep gereageerd. U kunt hun bijdragen bekijken op de campagnewebsite English.

De site bevat ook serieus advies over stoppen met roken, passief roken en niet beginnen met roken. Rokers kunnen met een zelftest nagaan hoe verslaafd ze zijn.

De campagne is vooral gericht op volwassenen onder de 35 jaar, omdat een Europees onderzoek aangetoond heeft dat deze groep veel rokers telt en ook blijft roken. Bij oudere leeftijdsgroepen wordt gelukkig wel steeds minder gerookt.

Tabak is met zo'n 650 000 slachtoffers per jaar de belangrijkste oorzaak van vermijdbare sterfgevallen in de EU. Eén op drie Europeanen, zo'n 170 miljoen in totaal, is tabaksgebruiker. De meesten van hen zijn er jong mee begonnen.

Voor een rookvrij leven English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links