Navigációs útvonal

Majom cigarettás dobozzal a kezében ©EB

Már több százan éltek azzal a lehetőséggel, hogy az EU dohányzásellenes honlapjára videofilmek tölthetők föl arról, milyen veszélyeket rejt magában a dohányzás.

A videofilmek feltöltésére az EU új dohányzásellenes kampánya ad lehetőséget. Az EU ebben a kampányban a humort hívja segítségül komoly üzenete közvetítésére.

A kampány keretében három – mintegy 100 különböző csatornán közvetített – tévéreklám szól EU-szerte a tévénézőkhöz. Az egyikben egy fiatal nő egy fürge ujjú majom segítségével szokik le a dohányzásról. Egy másikban egy férfi műanyag burát hord magán, hogy környezetének ne kelljen beszívnia az általa kifújt dohányfüstöt.

A hirdetéseket a csatornák júniusban egész hónapban játsszák, majd szeptemberben ismét műsorra tűzik.

Az EU – a YouTube példájából merítve az ötletet – arra kéri az embereket, hogy töltsenek fel honlapjára olyan videofilmeket, amelyekkel bemutatják, hogyan sikerült leszokniuk a dohányzásról. Több százan válaszoltak a felhívásra, munkájukat a kampány honlapján English lehet megtekinteni.

A honlap ezen túlmenően komoly tanácsokkal is szolgál arról, miként lehet abbahagyni a dohányzást, hogyan lehet elkerülni a passzív dohányzást, illetve miként lehet leküzdeni a rágyújtás vágyát. A dohányosok egy teszt segítségével megtudhatják az is, mennyire dohányfüggőek.

A kampány fő célcsoportjába a 35 év alatti felnőttek tartoznak, ugyanis egy európai uniós felmérés szerint e korcsoportban a dohányosok aránya nemcsak hogy nagyon magas, de hosszú ideje nem is csökken. Ezzel ellentétben az idősebbeknél ez az arány csökkenő tendenciát mutat.

Az elkerülhető halálokok között az EU-ban a dohányzás áll az élen, évente mintegy 650 000 ember életét követelve. Minden harmadik európai (hozzávetőleg 170 millió ember) dohányzik. Többségük egész fiatalon gyújt rá először.

A dohányfüstmentes életért English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek