Навигационна пътека

Маймуна с пакет цигари ©EC

Стотици хора се възползват от сайт на ЕС срещу тютюнопушенето, за да публикуват видеоклипове за опасностите от този навик.

Видеоклиповете са част от новата кампания на ЕС срещу тютюнопушенето, която използва хумор, за да отправи сериозно послание.

Кампанията включва и три телевизионни клипа, които в момента се излъчват по около 100 канала в ЕС. В един от тях млада жена разчита на сръчна маймунка да ѝ помогне да се откаже от вредния навик. В друг мъж носи прозрачен балон около себе си, за да предпази хората от дима на цигарите, които пуши.

Рекламите ще се излъчват през целия юни и отново през септември.

Следвайки примера на YouTube, ЕС приканва хората да качват видеоклипове, показващи как са се отказали от вредния навик. Стотици вече се отзоваха и тяхната работа може да бъде видяна на уебсайта на кампанията English.

Сайтът също така предлага сериозни съвети за отказване от тютюнопушенето, справяне с пасивното тютюнопушене и устояване на порива да се започне този навик. Пушачите могат да направят тест за определяне на своята степен на пристрастяване.

Основната целева група на кампанията са хората под 35-годишна възраст, след като проучване на ЕС показа, че процентът на пушачите в тази възрастова група не само е висок, но и остава непроменен. За разлика от това процентът сред по-възрастните хора намалява.

Тютюнопушенето е водещата причина за смъртност в ЕС, която може да се избегне - ежегодно този вреден навик отнема живота на около 650 000 души. Всеки трети европеец (или около 170 млн. души) употребява тютюн. Повечето започват да пушат, когато са млади.

За живот без тютюн English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки