Navigacijska pot

Logotip evropskega dneva pomorstva ©EC

Evropski dan pomorstva poudarja pomen morja in oceanov v vsakdanjem življenju

Prelov, onesnaževanje, piratstvo, podnebne spremembe na obalnih območjih in priobalne vetrne elektrarne so bile teme, ki so jih obravnavali na nedavni konferenci o pomorski politiki EU.

Delavnic v okviru tridnevne konference na visoki ravni DeutschEnglishfrançais v Rimu so se udeležili okoljevarstveniki, znanstveniki, podjetniki in vladni predstavniki. Med glavnimi govorci sta bila tudi italijanski predsednik vlade Silvio Berlusconi in predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso .

Ugotovitve konference bodo podlaga za prihodnji razvoj pomorske politike EU.

Med 40 dogodki DeutschEnglishfrançais, ki jih je EU organizirala ob praznovanju dneva pomorstva DeutschEnglishfrançais je bilo tudi srečanje med 19. in 20. majem. v Rimu. Pripravili so delavnice, razstave, dneve odprtih vrat v pristaniščih in okoljske projekte.

EU je lani 20. maj razglasila za evropski dan pomorstva, v okviru katerega praznujemo pomen morja za evropsko zgodovino, kulturo in gospodarstvo. Vendar je obenem priložnost, da poudarimo priložnosti in izzive za regije in podjetja, ki so odvisna od morja.

V EU ima 22 držav približno 70 000 km obale. V pomorskih regijah živi okoli 40 % prebivalcev EU (približno 200 milijonov ljudi), ki ustvarijo približno 40 % bruto domačega proizvoda EU, in sicer s pristaniškimi dejavnostmi, ladijskim prevozom, ribištvom, turizmom in drugimi dejavnostmi.

Številne politike EU vključujejo tudi pomorsko razsežnost in še pred kratkim jih je EU upravljala po posameznih sektorjih. Zaradi vedno večje konkurence med temi priobalnimi dejavnostmi EU zdaj uvaja celostno strategijo za zagotovitev trajnostne rabe morskih virov.

Komisija je strategijo pripravila leta 2007. Od takrat je predložila predloge za spodbujanje pomorskih raziskav, razvoj pristanišč, izboljšanje upravljanja pomorskega prostora in zmanjšanje ovir za opravljanje ladijskega prevoza.

Z drugimi predlogi želi spodbuditi razvoj priobalnih vetrnih elektrarn, pomagati obalnim skupnostim pri prilagajanju na podnebne spremembe in zagotoviti podporo ljudem, ki so zaposleni v ribištvu in ladijskem prevozu.

Komisija je nedavno predlagala novi ukrep za boj proti nezakonitemu ribolovu. Prav tako je začela javno posvetovanje po vsej EU v zvezi s temeljito prenovo evropske ribiške politike.

 

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave