Cale de navigare

Un ocean de oportunităţi! - 19/05/2009

Logoul Zilei maritime europene ©CE

De Ziua maritimă europeană, să ne amintim de importanţa mărilor şi oceanelor pentru viaţa noastră de zi cu zi.

Pescuitul excesiv, poluarea, pirateria, schimbările climatice în zonele costiere şi energia eoliană offshore sunt numai câteva dintre temele abordate la conferinţa organizată de UE la Roma, în perioada 19-20 mai, pe tema politicii maritime.

La acest eveniment de marcă DeutschEnglishfrançais au participat specialişti în probleme de mediu, oameni de ştiinţă şi reprezentanţi din partea industriei şi guvernelor. Prim-ministrul Italiei, Silvio Berlusconi, şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, s-au adresat participanţilor.

Problemele abordate vor face obiectul unor viitoare propuneri privind politica maritimă a UE.

Alte aproximativ 40 de evenimente DeutschEnglishfrançais au fost organizate în UE cu ocazia Zilei maritime europene DeutschEnglishfrançais: ateliere, expoziţii, zile deschise în porturi, proiecte pe teme de mediu etc.

În 2008, UE a decis ca la data de 20 mai să se celebreze importanţa mării în istoria, cultura şi economia europeană. De asemenea, această zi este o ocazie de a aduce în prim-plan oportunităţile de care se bucură regiunile şi întreprinderile care depind de mare şi provocările cu care se confruntă acestea.

UE are în jur de 70 000 de km de zonă costieră, care se întind pe teritoriul a 22 de ţări. Regiunile maritime generează aproape 40% din PIB-ul Uniunii: operaţiuni portuare, transport maritim, pescuit, turism şi alte activităţi. De asemenea, aproximativ 40% din populaţia UE locuieşte în aceste zone, circa 200 de milioane de persoane.

Multe politici europene au o dimensiune maritimă şi, până nu de mult, acestea erau gestionate separat. Însă, având în vedere concurenţa crescută dintre aceste activităţi în zona costieră, UE introduce o strategie integrată pentru a garanta utilizarea durabilă a resurselor maritime.

Odată cu lansarea acestei strategii, în iunie 2007, Comisia Europeană a introdus o serie de propuneri menite să încurajeze cercetarea în domeniul maritim, să modernizeze porturile, să amelioreze gestionarea spaţiului maritim şi să elimine obstacolele în domeniul transportului maritim.

Alte propuneri vizează dezvoltarea energiei eoliene, sprijinirea comunităţilor costiere în vederea adaptării la schimbările climatice şi a angajaţilor din sectorul transportului şi pescuitului.

Recent, Comisia a prezentat o propunere privind combaterea pescuitului ilegal. De asemenea, a lansat o consultare la nivel european referitoare la necesitatea revizuirii politicii europene în domeniul pescuitului.

 

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile