Navigációs útvonal

A tengerek európai napjának logója @ EB

A tengerek európai napja felhívja a figyelmet arra, milyen fontos a tengerek és az óceánok szerepe a mindennapi életben.

Túlhalászás, szennyezés, kalózkodás, a tengerparti éghajlat változása és a tengeri szél energiájának felhasználása – megannyi fontos kérdés a május 19–20-i európai uniós tengerpolitikai konferencia napirendjén.

A három napig tartó nagyszabású konferencia DeutschEnglishfrançais, melynek Róma ad otthont, lehetőséget teremt környezetvédők, tudósok és vállalati és kormányzati vezetők találkozására. A meghívott előadók között említhetjük többek között Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt és José Manuel Barroso bizottsági elnököt.

A találkozón felmerülő problémák az EU tengerpolitikájának jövőbeli alakítása során is figyelmet kapnak majd.

A konferencia egyike annak a mintegy 40 rendezvénynek DeutschEnglishfrançais, mely a tengerek európai napjára DeutschEnglishfrançais hívja fel a figyelmet EU-szerte. Munkaértekezletek, kiállítások, kikötői nyílt napok és környezetvédelmi projektek szerepelnek az ez alkalomból szervezett programok között.

Az EU tavaly jelölte ki május 20-át a tengerek napjának, hogy rávilágítson a tengerek fontosságára Európa történelmének, kultúrájának és gazdaságának alakulásában. A tengerek napja jó alkalom arra is, hogy számba vegyük a tengertől függő régiók lehetőségeit és problémáit.

Az EU hozzávetőleg 70 ezer km hosszú partszakasszal rendelkezik, amely 22 ország között oszlik meg. Az EU lakosságának 40%-a, körülbelül 200 millió ember él partvidéki térségekben, és e térségek termelik az EU bruttó hazai termékének mintegy 40%-át kikötőüzemeltetés, hajózás, halászat, turizmus és más tevékenységek révén.

Az EU több szakpolitikája rendelkezik tengeri dimenzióval, ám ezt az EU eddig területenként külön-külön kezelte. A parti térségekben folyó tevékenységek közötti verseny azonban egyre nő, ezért az EU integrált stratégiát kíván alkalmazni, hogy biztosítsa a tengeri erőforrások fenntartható használatát.

Ez a stratégia 2007 júniusában lépett életbe. Azóta a Bizottság több javaslatot is előterjesztett a tengeri kutatás ösztönzése, a kikötők fejlesztése, a tengeri térségekkel való gazdálkodás javítása, illetőleg a hajózás akadályainak csökkentése végett.

Ezenkívül az uniós intézmény foglalkozik azzal is, hogyan lehet ösztönözni a tengeri szél energiáját hasznosító kezdeményezéseket, hogyan nyújthat segítséget a tengerparti közösségeknek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban, illetve miként támogassa a hajózási és a halászati ágazatban dolgozó munkavállalókat.

A legutóbbi jogszabályjavaslata az illegális halászat elleni küzdelemről szól. A Bizottság továbbá egy, az EU egészét átfogó konzultációt is kezdeményezett az európai halászati politika gyökeres átalakításáról.

 

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek