Navigointipolku

Meripolitiikka avaa uusia mahdollisuuksia - 19/05/2009

Euroopan meripäivän logo ©EC

Euroopan meripäivä korostaa merien merkitystä kansalaisten arkielämässä

Roomassa 19.–20.5. pidetyn Euroopan meripäivän konferenssin asialistalla olivat mm. liikakalastus, saastuminen, merirosvot, ilmastonmuutoksen vaikutukset rannikkoalueilla ja merituulivoima.

Kolmipäiväiseen konferenssiin DeutschEnglishfrançais osallistui ympäristöjärjestöjen edustajia, tutkijoita, meri- ja kalastusalan johtohenkilöitä, korkeita hallintoviranomaisia ja EU:n johtajia. Pääpuhujiin kuuluivat Italian pääministeri Silvio Berlusconi ja EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso.

Konferenssissa esitetyt näkemykset otetaan jatkossa huomioon EU:n meripolitiikkaa kehitettäessä.

Rooman konferenssi oli yksi noin 40:stä tapahtumasta DeutschEnglishfrançais, joita Euroopan meripäivän DeutschEnglishfrançais yhteydessä järjestettiin eri puolilla EU:ta. Päivän tapahtumiin kuului mm. työpajoja, näyttelyitä, avointen ovien päiviä ja ympäristöprojekteja.

EU nimesi viime vuonna toukokuun 20. päivän Euroopan meripäiväksi, jolloin juhlistetaan merten keskeistä merkitystä Euroopan historiassa, kulttuurissa ja taloudessa. Päivän aikana tuodaan myös esiin mahdollisuuksia ja haasteita, joita meri tarjoaa rannikkoalueille ja niiden elinkeinotoiminnalle.

EU:lla on lähes 70 000 kilometriä rantaviivaa, joka jakautuu 22 maan kesken. EU:n väestöstä 40 % (noin 200 miljoonaa ihmistä) asuu merenranta-alueilla. Rannikkoalueiden osuus EU:n bruttokansantuotteesta on noin 40 %. Merielinkeinoihin kuuluvat mm. satamat, merenkulku, kalastus, matkailu jne.

Useat EU-politiikat ovat jotenkin yhteydessä mereen. Viime aikoihin asti kuitenkin valtaosaa mereen liittyvistä toiminnoista on hallinnoitu alakohtaisesti. Rannikkoalueiden välisen kilpailun kasvaessa EU haluaa mereen liittyville toiminnoille nyt yhdennetyn strategian, jolla varmistetaan, että meren luonnonvaroja ei haaskata.

Toimintasuunnitelman – EU:n yhdennetyn meripolitiikan – toteuttaminen käynnistettiin kesäkuussa 2007. Siitä lähtien komissio on tehnyt ehdotuksia, joilla muun muassa lisätään merentutkimusta ja kehitetään EU:n satamia sekä edistetään merten aluesuunnittelua ja meriliikenteen esteettömyyttä.

Muiden ehdotusten tavoitteena on edistää merituulivoiman tuotantoa, auttaa rannikkoyhteisöjä sopeutumaan ilmastonmuutoksen seurauksiin sekä tukea merenkulku- ja kalastusalan työllisyyttä.

Komissio ehdotti äskettäin uutta lainsäädäntöä laittoman kalastuksen torjumiseksi. Se on myös käynnistänyt EU:n laajuisen kuulemisen, jonka aiheena on EU:n kalastuspolitiikan perusteellinen uudistaminen.

 

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä