Διαδρομή πλοήγησης

Σήμα της ευρωπαϊκής ημέρας για τη θάλασσα ©EC

Η Ευρωπαϊκή ημέρα για τη θάλασσα υπογραμμίζει το ρόλο της θάλασσας στην ζωή μας

Η υπεραλίευση, η ρύπανση, η πειρατεία, η κλιματική αλλαγή στις παράκτιες περιοχές και η παραγωγή αιολικής ενέργειας στην ανοικτή θάλασσα συζητήθηκαν σε πρόσφατο συνέδριο της ΕΕ για τη θαλάσσια πολιτική.

Αυτό το υψηλού επιπέδου συνέδριο DeutschEnglishfrançais που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, συγκέντρωσε επί τρεις ημέρες περιβαλλοντολόγους, επιστήμονες και προσωπικότητες της βιομηχανίας και του πολιτικού κόσμου. Μεταξύ των βασικών ομιλητών συγκαταλέγονται ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι προβληματισμοί που διατυπώθηκαν θα τροφοδοτήσουν τη μελλοντική θαλάσσια πολιτική της ΕΕ.

Το τριήμερο συνέδριο (19-20 Μαΐου) είναι μία από τις περίπου 40 εκδηλώσεις DeutschEnglishfrançais που πραγματοποιούνται σε όλη την ΕΕ για τον εορτασμό της ευρωπαϊκής ημέρας για τη θάλασσα DeutschEnglishfrançais, καθώς διοργανώθηκαν επίσης εργαστήρια, εκθέσεις, ημέρες ελεύθερης εισόδου σε λιμάνια και περιβαλλοντικά προγράμματα.

Πέρυσι, η ΕΕ καθιέρωσε την 20ή Μαΐου ως ημέρα εορτασμού, σε ένδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η θάλασσα στην ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία να τονιστούν οι δυνατότητες και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται για όσες περιοχές και κλάδους εξαρτώνται από τη θάλασσα.

Η ακτογραμμή της ΕΕ εκτείνεται σε 70.000 χλμ και ανήκει σε 22 χώρες. Το 40% του πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν 200 εκατομμύρια άτομα, κατοικεί στις παράκτιες περιοχές όπου και παράγεται το 40% περίπου του ΑΕΠ της Ένωσης από λιμενικές, ναυτιλιακές, αλιευτικές, τουριστικές ή άλλες δραστηριότητες.

Αν και πολλές πολιτικές της ΕΕ έχουν θαλάσσια διάσταση, μέχρι πρόσφατα η διαχείρισή τους ήταν αποσπασματική. Όμως, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των δραστηριοτήτων αυτών αυξάνεται, και για να διασφαλιστεί η βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων, η ΕΕ θέσπισε μια ολοκληρωμένη στρατηγική η οποία άρχισε να εφαρμόζεται τον Ιούνιο 2007. Από τότε, η Επιτροπή διατύπωσε προτάσεις για την τόνωση της θαλάσσιας έρευνας, την ανάπτυξη των λιμανιών, την καλύτερη διαχείριση του θαλάσσιου χώρου και τη μείωση των εμποδίων στη ναυτιλία.

Παράλληλα, άλλες προτάσεις στοχεύουν στην προώθηση της αιολικής ενέργειας που παράγεται στην ανοικτή θάλασσα, στην ενίσχυση των παράκτιων κοινοτήτων ώστε να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και στη στήριξη των εργαζομένων στο ναυτιλιακό και τον αλιευτικό κλάδο.

Τελευταία, η Επιτροπή πρότεινε νέα μέτρα κατά της παράνομης αλιείας ενώ ξεκίνησε επίσης πανευρωπαϊκή διαβούλευση με σκοπό τη ριζική μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αλιευτικής πολιτικής.

 

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι