Навигационна пътека

Лого на Европейския ден на морето © ЕО

Европейският ден на морето изтъква значението на моретата и океаните за всекидневието.

Прекомерен улов на риба, замърсяване, пиратство, изменение на климата по бреговете и производство на вятърна енергия в открито море – това бяха някои от темите, обсъдени на неотдавнашната конференция на ЕС за морската политика.

На тридневната конференция на високо равнище DeutschEnglishfrançais в Рим се събраха еколози, учени, мениджъри и правителствени ръководители. Италианският премиер Силвио Берлускони и председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу произнесоха речи.

Разгледаните въпроси са от значение за бъдещите промени в морската политика на ЕС.

Срещата от 19 до 20 май бе една от около 40 прояви DeutschEnglishfrançais, състояли се в Съюза по случай Европейския ден на морето DeutschEnglishfrançais. Проявите включваха работни срещи, изложби, дни на отворените врати в пристанищата и екологични проекти.

Миналата година ЕС определи 20 май за ден на морето и неговото значение за европейската история, култура и икономика. Денят е повод и за изтъкване на възможностите и предизвикателствата за региони и фирми, които зависят от морето.

ЕС може да се похвали със 70 000 км брегова ивица в общо 22 страни. Морските региони са дом за около 40 % – или 200 млн. души – от населението и генерират близо 40 % от брутния вътрешен продукт на ЕС чрез пристанищни операции, транспорт, риболов, туризъм и други дейности.

Голям брой от политиките на ЕС имат морско измерение и до неотдавна много от тях бяха управлявани поотделно. Но тъй като конкуренцията между тези дейности расте, ЕС постепенно въвежда интегрирана стратегия, гарантираща устойчиво използване на морските ресурси.

Стратегията бе пусната в ход през юни 2007 г. Оттогава Комисията е излязла с нови предложения за стимулиране на морските изследвания, развитие на пристанищата, подобряване на управлението на морското пространство и премахване на бариерите пред морския транспорт.

Други предложения целят засилване на производството на вятърна енергия в морето, подпомагане на адаптирането на крайбрежните общности към изменящия се климат, както и на хората, работещи в корабоплаването и риболова.

Последното предложение на Комисията бе за нов закон за борба с незаконния риболов. През април Комисията започна и общоевропейско допитване за основна реформа на европейската политика за рибарство.

 

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки