Sökväg

Stort genombrott för utlands-sms - 22/04/2009

För de miljontals människor som dagligen åker mellan olika EU-länder ska det nu bli ännu billigare att använda mobiltelefonen.

EU:s lagstiftare har röstat ja till att sänka det pris som telekomföretag kan ta ut för dina mobilsamtal när du är utomlands, s.k. roaming. Liknande tak kommer att införas för textmeddelanden och datatjänster och sänkas successivt under de kommande tre åren.

Lagom till sommarlovet innebär dessa förändringar ännu en seger för EU:s konsumenter, som tack vare pristaket för röstsamtal redan nu betalar 60 % mindre för mobilsamtal när de reser i EU.

Från och med juli behöver du inte betala mer än 0,11 euro för att skicka sms från andra EU-länder, mindre än hälften av det aktuella genomsnittspriset på 0,29 euro (vilket är mycket mer än vad du betalar hemma). Att ta emot sms i ett annat EU-land fortsätter att vara gratis.

Maxpriset för ett mobilsamtal kommer också att sjunka – från 0,46 till 0,43 euro/minut. Pristaket kommer sedan att sänkas till 0,39 euro i juli 2010 och till 0,35 euro 2011, dvs. med totalt 0,11 euro. Det blir också billigare att ta emot mobilsamtal utomlands. Under en treårsperiod kommer pristaket att sänkas från 0,22 till 0,11 euro.

Alla priser är utan moms.

Roamingavgifterna för andra tjänster, t.ex. för att skicka bilder eller surfa på Internet, kommer att sänkas i grossistledet. Det betyder att taken gäller för de priser som operatörerna begär av varandra.

De nya reglerna ska också sätta stopp för de obehagliga överraskningar som man kan råka ut för om man surfar på nätet via mobiltelefonen utomlands. Det kan nämligen bli en dyr historia. Som mobilkund kommer du att kunna surfa fritt upp till ett maxbelopp per månad (50 euro). Din operatör måste varna dig när du närmar dig gränsen. Första gången som EU sänkte priserna för mobilsamtal i utlandet English var 2007. Då hade man nämligen räknat ut att ett samtal utomlands kunde vara upp till fyra gånger så dyrt som ett inrikessamtal och att priserna varierade stort från land till land.

 

Dataroaming och textmeddelanden i EU English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar