Navigacijska pot

Uporaba mobilnega telefona bo znova cenejša za več deset milijonov ljudi, kolikor jih vsak dan prestopi meje držav EU.

Po novih predpisih EU bodo morali mobilni operaterji znižati zgornjo mejo cen za odhodne in dohodne klice v tujih mobilnih omrežjih. Najvišja možna cena bo postavljena tudi za kratka sporočila in za prenos podatkov, v naslednjih treh letih pa se bo še znižala.

Znižanj bodo pred poletnimi počitnicami zlasti veseli evropski potrošniki, ki po sedanjih omejitvah že plačujejo 60 % manj za pogovore, ki jih opravijo med potovanjem po EU.

Od 1. julija bomo za kratka sporočila odšteli največ 11 centov, medtem ko zdaj v povprečju plačujemo 29 centov (kar je veliko več kot v domačem omrežju). Kratka sporočila bomo v drugih državah EU še naprej prejemali brezplačno.

Najvišja cena odhodnega klica v tujih omrežjih se bo znižala s 46 centov na 43 centov, julija 2010 na 39 centov in leta 2011 na 35 centov, torej skupni prihranek 11 centov. V obdobju treh let se bodo znižale tudi cene dohodnih klicev v tujih omrežjih, in sicer z 22 centov na 11 centov.

Cene ne vključujejo DDV.

Postavljena bo zgornja meja za storitve, kot so pošiljanje elektronske pošte in slik oziroma brskanje po internetu. Uporabljala se bo za cene, ki si jih mobilni operaterji medsebojno določajo.

Nova pravila bodo odpravila neprijetna presenečenja ob prejemu računa za brskanje po internetu prek mobilnega telefona. Uporabniki si bodo lahko izbrali najvišji mesečni znesek porabe (50 EUR). Ponudniki storitev bodo morali uporabnike opozoriti, ko se bodo temu znesku približali. EU je prvič postavila zgornjo mejo za gostovanje v omrežjih držav EU English leta 2007, ko je bilo ugotovljeno, da so klici v tujih omrežjih v povprečju štirikrat dražji od klicev v domačih omrežjih, cene med državami pa se zelo razlikujejo.

 

Prenos podatkov in kratkih sporočil v mobilnih omrežjih EU English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave