Navigációs útvonal

Az Európán belül utazó uniós állampolgárok milliói számára jelent jó hírt, hogy ismét csökken a külföldi mobiltelefon-használat díjszabása.

Az európai uniós jogalkotók megszavazták a barangolási díjak csökkentéséről szóló javaslatot, melynek értelmében a jövőben a távközlési vállalatok kevesebbet számíthatnak fel a más európai tagországból kezdeményezett, illetve ott fogadott mobiltelefon-hívások után. A szöveges üzenetek (más néven SMS-ek) és az adatátviteli szolgáltatások után kiszabható díjak esetében ugyancsak felső határértékek bevezetésére kerül sor, melyek az elkövetkező három év folyamán tovább csökkennek majd.

Az időzítés kiváló, hiszen nemsokára beköszönt a nyár, a szabadság és utazás időszaka. A változások rendkívül kedvezőek az európai fogyasztók számára, akik már jelenleg is 60%-kal kevesebben fizetnek az Európai Unión belül tett utazásaik során lebonyolított mobiltelefon-beszélgetésekért a hanghívások esetében korábban bevezetett díjkorlátozásoknak köszönhetően.

Idén júliustól az európai uniós tagállamokból hazaküldött szöveges üzenetekért a szolgáltatók legfeljebb 11 eurócentet számíthatnak fel a felhasználóknak. Ez kevesebb mint fele a jelenlegi díjnak, mely átlagosan 29 eurócentet tesz ki (sokkal többet, mint a belföldi SMS-ek után fizetett összeg). Az Európai Unió más tagállamaiba utazó uniós polgárok továbbra is ingyenesen fogadhatnak majd szöveges üzeneteket mobiltelefonjaikon.

A most elfogadott javaslatnak köszönhetően a mobiltelefonról lebonyolított hanghívások is olcsóbbá válnak – a jelenlegi 46 eurócent helyett 2009. július 1-jétől legfeljebb 43 eurócent lehet majd a külföldről kezdeményezett hívások percdíja. Ezt követően a díjak felső határértéke 2010 júliusában 39 eurócentre, 2011-ben pedig 35 eurócentre csökken – így 2011-ben már 11 eurócenttel kevesebbet fizetünk a barangolással töltött percekért. A mobiltelefon-tulajdonosok számára örvendetes változást jelent az is, hogy a külföldön fogadott telefonhívások díjszabása is kedvezőbbé válik: három év alatt a felszámolható díjak felső határértéke – a híváskezdeményezéshez hasonlóan három lépcsőben – 22 eurócentről 11 eurócentre esik majd vissza.

A megadott tarifák ÁFA nélkül értendők.

A többi barangolási szolgáltatás – pl. az e-mail- és a képküldés, illetve az internetes böngészés – után fizetendő díjak esetében a felső határértékek meghatározására nagykereskedelmi szinten kerül majd sor. Ez azt jelenti, hogy a határértékek azokra a tarifákra vonatkoznak majd, amelyeket az egyik szolgáltató a másiknak felszámol.

Az új szabályozás azt is biztosítani kívánja, hogy a barangolási szolgáltatásokat igénybe vevő fogyasztókat a jövőben ne érje kellemetlen meglepetés, ha a külföldi mobiltelefonos internetezés után kézhez kapják telefonszámlájukat. A felhasználók térítésmentesen választhatják az automatikusan engedélyezett adatroaming maximális költségének korlátozását (ez alapesetben 50 euró lenne). A szolgáltatónak figyelmeztetnie kell a felhasználót, amikor az megközelíti a költséghatárt. Ha a felhasználó nem engedélyezi a korlát átlépését, vagy nem válaszol, a szolgáltatás leáll. Az EU első ízben 2007-ben korlátozta az európai uniós tagországok között lebonyolított mobilhívások díjszabását English, miután megállapítást nyert, hogy ezek a hívások átlagosan négyszer többe kerültek a belföldi hívásoknál, díjszabásuk pedig óriási eltéréseket mutatott a különböző tagállamok viszonylatában.

 

Adatroaming és SMS-ezés Európában English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek