Navigointipolku

Tekstiviestien hintoihin roima alennus - 22/04/2009

Kymmenet miljoonat matkailijat voivat pian käyttää puhelintaan entistä edullisemmin ulkomailla.

EU:ssa on päätetty alentaa hintakattoa, jota televiestintäyritysten on noudatettava periessään maksuja ulkomailla soitetuista ja siellä vastaanotetuista puheluista eli nk. verkkovierailuista (roaming). Myös tekstiviesteille ja datapalveluille esitetään vastaavaa hintakattoa, jota alennetaan seuraavien kolmen vuoden aikana.

Eurooppalaiset kuluttajat pääsevät jo tämän kesän lomamatkallaan nauttimaan uusista hinnoista. Aiemmin säädetyn hintakaton ansiosta puhelujen hinnat ovat jo nyt pudonneet 60 % vuoden 2007 tasosta EU:n alueella matkustettaessa.

Ensi heinäkuusta lähtien tekstiviestin voi lähettää EU-maasta toiseen 11 sentillä, joka on yli puolet nykyistä 29 sentin keskivertohintaa halvempi. Tekstiviestin vastaanottaminen toisesta EU-maasta on edelleen ilmaista.

Myös matkapuhelujen enimmäishinta laskee 46:sta 43:een senttiin minuutilta. Heinäkuussa 2010 hinta laskee vielä 39 senttiin ja vuonna 2011 35 senttiin – kokonaisalennus on siis 11 senttiä. Matkaviestinten käyttäjät voivat jatkossa myös vastaanottaa puheluja halvemmalla ollessaan ulkomailla. Hintakatto laskee 22:sta 11 senttiin seuraavien kolmen vuoden aikana.

Mainittuihin hintoihin ei sisälly alv:tä.

Muille verkkovierailupalveluille kuten sähköpostin tai kuvan lähettämiselle tai internetin käytölle asetetaan hintakatto tukkutasolla. Toisin sanoen hintakattoa sovelletaan operaattoreiden toisiltaan perimiin hintoihin.

Uusilla säännöillä halutaan myös varmistaa, että verkkovierailupalvelujen käyttäjät eivät koe ikävää laskutusyllätystä käytettyään internetiä mobiiliyhteyden kautta. Tavoitteena on, että asiakkaat voisivat maksutta valita käyttömaksuilleen kuukausittaisen enimmäismäärän (oletuksena 50 euroa). Palveluntarjoajien tehtävänä olisi varoittaa asiakasta, kun tuo raja on lähestymässä. EU sääti ensimmäisen kerran katon ulkomaisille matkapuheluille English vuonna 2007 havaittuaan, että puhelut olivat keskimäärin neljä kertaa kalliimpia kuin kotimaassa soitetut ja että hinnat vaihtelivat suuresti maasta toiseen.

 

Datapalvelujen verkkovierailut ja tekstiviestit Euroopassa English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä