Διαδρομή πλοήγησης

Φθηνότερα τα γραπτά μηνύματα από το εξωτερικό - 22/04/2009

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου γίνεται ακόμη φθηνότερη για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ κάθε μέρα.

Τα νομοθετικά όργανα της ΕΕ αποφάσισαν τη μείωση των τελών περιαγωγής, δηλαδή των τιμών που χρεώνουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών για κλήσεις που πραγματοποιείτε ή λαμβάνετε στο κινητό σας όταν βρίσκεστε σε άλλη χώρα. Ανώτατες τιμές θα υπάρχουν επίσης για την περιαγωγή γραπτών μηνυμάτων και δεδομένων, οι οποίες θα μειωθούν περαιτέρω τα επόμενα τρία χρόνια.

Ακριβώς πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, οι αλλαγές σηματοδοτούν μια ακόμη νίκη των ευρωπαίων καταναλωτών οι οποίοι, λόγω των ανώτατων τιμών που ισχύουν σήμερα για τις τηλεφωνικές κλήσεις, πληρώνουν ήδη 60% λιγότερο για τη χρήση του κινητού τους όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα εντός της ΕΕ.

Από φέτος τον Ιούλιο, η αποστολή γραπτού μηνύματος από το εξωτερικό εντός της ΕΕ θα στοιχίζει το πολύ 11 λεπτά, δηλαδή λιγότερο από το μισό του σημερινού μέσου όρου των 29 λεπτών. Η λήψη γραπτού μηνύματος σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ θα εξακολουθήσει να γίνεται δωρεάν.

Η μέγιστη τιμή για κλήση μέσω κινητού τηλεφώνου θα μειωθεί από 46 σε 43 λεπτά το λεπτό φέτος, σε 39 λεπτά τον Ιούλιο 2010 και σε 35 το 2011. Θα εξοικονομηθούν έτσι συνολικά 11 λεπτά. Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων θα ωφεληθούν επίσης από τη μείωση των τελών για κλήσεις που λαμβάνουν στο εξωτερικό, καθώς οι ανώτατες τιμές θα μειωθούν από 22 σε 11 λεπτά μέσα σε τρία χρόνια.

Στις παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

Θα τεθούν επίσης ανώτατα όρια στις χρεώσεις για άλλες υπηρεσίες περιαγωγής, όπως αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή φωτογραφιών ή χρήση του Διαδικτύου. Δηλαδή, τα ανώτατα όρια θα επιβληθούν στις τιμές που χρεώνει η μια εταιρεία στην άλλη.

Οι νέοι κανόνες σκοπεύουν να βάλουν επίσης τέλος στις δυσάρεστες εκπλήξεις που περιμένουν συχνά τους καταναλωτές όταν καλούνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς για πλοήγηση στο Διαδίκτυο μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν χωρίς επιβάρυνση ένα μέγιστο μηνιαίο ποσό (καταρχήν 50 ευρώ) και οι προμηθευτές θα πρέπει να προειδοποιούν τους πελάτες τους όταν το πλησιάζουν. Η ΕΕ έθεσε για πρώτη φορά ανώτατες τιμές στις διασυνοριακές κλήσεις από και προς κινητά τηλέφωνα English το 2007, αφού διαπίστωσε ότι οι κλήσεις αυτές ήταν κατά μέσο όρο τέσσερις φορές ακριβότερες από τις εγχώριες κλήσεις και ότι οι τιμές διέφεραν σημαντικά από χώρα σε χώρα.

 

Τέλη περιαγωγής για δεδομένα και γραπτά μηνύματα στην Ευρώπη English.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι