Sti

Billigere at sms'e fra udlandet - 22/04/2009

Nu bliver det igen billigere at bruge mobilen for de millioner af mennesker, der krydser EU's grænser hver dag.

EU's lovgivere har stemt ja til at sænke loftet for, hvor meget teleselskaberne må tage for dine mobilsamtaler, når du er i udlandet – også kaldet roaming. Over de næste tre år vil det også gradvis blive billigere at sms'e og bruge datatjenester i udlandet.

Her i god tid inden sommerferien er de nye regler endnu en sejr for de europæiske forbrugere, som – takket være det nuværende loft over mobilsamtaler – i forvejen betaler 60 % mindre end før for at tale i mobil, når de rejser i EU.

Fra og med juli vil det koste dig under en krone (højst 11 eurocent) at sms'e fra andre EU-lande. Det er mere end en halvering i forhold til i dag, hvor det i gennemsnit koster over to kroner (29 eurocent) – langt mere end de nationale takster. Det skal stadig være gratis at modtage sms'er i udlandet.

Mobilopkald vil også blive ca. 20 øre billigere – nu må de højst koste ca. 3,20 kr. (43 eurocent) i forhold til ca. 3,40 kr. (46 eurocent) i minuttet. Og loftet får endnu et nøk nedad i juli 2010, nemlig til ca. 2,90 kr. (39 eurocent), og igen i 2011 til ca. 2,60 kr. (35 eurocent), dvs. alt i alt en besparelse på ca. 80 øre (11 eurocent). Det bliver også billigere for dig at modtage opkald i udlandet. Loftet sænkes nemlig fra ca. 1,60 kr. (22 eurocent) til ca. 80 øre (11 eurocent) over de næste tre år.

Alle priser er uden moms.

For andre roamingtjenester – f.eks. hvis du sender en e-mail eller et foto eller surfer på nettet – bliver der lagt loft over engrospriserne, dvs. de takster, der gælder mellem mobiloperatørerne.

De nye regler skal også beskytte forbrugerne mod ubehagelige overraskelser, når de ser, hvor dyrt det var at surfe med deres mobilforbindelse på ferien. De får nu mulighed for at vælge et månedligt maksimumbeløb, som de frit kan surfe inden for (som regel ca. 370 kr. eller 50 euro). Mobiloperatørerne skal advare deres kunder, når de nærmer sig maksimumbeløbet. Første gang EU sænkede priserne på mobilsamtaler i udlandet English var i 2007. Før da var udlandsopkald i gennemsnit fire gange så dyre som nationale opkald, og der var store prisforskelle fra land til land.

 

Dataroaming og tekstbeskeder i EU English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links