Навигационна пътека

Голям пробив за изпращащите текстови съобщения от чужбина - 22/04/2009

Използването на мобилен телефон отново ще поевтинее за десетките милиони хора, пресичащи границите в ЕС всеки ден.

Законодателите на ЕС гласуваха за намаляване на цената, която телекомите могат да искат за обаждане от вашия мобилен телефон или за приемане на обаждане, докато сте в друга страна - услуга, известна като роуминг. Подобни максимални цени ще бъдат въведени и за текстови съобщения и пренос на данни, след което тези лимити ще бъдат намалявани през следващите три години.

Промените идват точно навреме за летните отпуски и бележат нова победа за европейските потребители, които - благодарение на настоящите тавани за гласови обаждания - вече плащат с 60% по-малко за разговори от своите мобилни телефони, когато пътуват в ЕС.

От месец юли тази година в ЕС изпращането на текстово съобщение от чужбина ще струва максимум 11 цента, по-малко от половината от сегашната средна цена от 29 цента (много повече, отколкото потребителите плащат у дома). Получаването на SMS в друга страна от ЕС остава безплатно.

Максималната цена за обаждане от мобилен телефон също ще падне - от 46 на 43 цента на минута. Таванът ще бъде понижен до 39 цента през юли 2010 г. и 35 цента през 2011 г. - общо намаление в размер на 11 цента. Потребителите също така ще се радват на по-ниски такси за приемане на обаждане, докато са в чужбина. Тази горна граница ще бъде намалена от 22 на 11 цента през следващите три години.

Всички споменати цени са без ДДС.

На таксите за други роуминг услуги, като изпращане на електронни писма или снимки или сърфиране в интернет, ще бъде поставен таван на равнище търговец на едро. Това означава, че таваните ще се прилагат за таксите, които един мобилен оператор изисква от друг такъв.

Чрез новите правила се цели да се сложи край и на неприятните изненади при получаване на сметката за сърфиране в интернет от мобилен телефон в чужбина. Клиентите ще имат право безплатно да заявят определен лимит на месечната си сметка (50 евро по подразбиране). Доставчиците ще са длъжни да предупреждават клиентите си, когато те са близо до достигане на този лимит. ЕС за пръв път постави таван на цените на трансграничните обаждания по мобилен телефон English през 2007 г., след като установи, че те са средно четири пъти по-високи от цените за национални разговори, и че се различават значително в отделните страни.

 

Роуминг за данни и текстови съобщения в Европа English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки