Navigacijska pot

Glede varnosti izdelkov ni kompromisov - 20/04/2009

EU skrbi za varnost potrošnikov s sistemom opozarjanja na nevarne izdelke

Vsi smo potrošniki. Kadar gremo po nakupih ali izdelek naročimo po spletu, nam zakonodaja EU zagotavlja, da so ponujeni izdelki varni in izdelani v skladu s poštenimi pogoji.

Evropska komisija zagotavlja varnost izdelkov s sistemom hitrega opozarjanja (RAPEX) English za vse nevarne potrošniške izdelke razen hrane ter farmacevtskih in medicinskih pripomočkov. Če je ugotovljeno, da je izdelek nevaren, RAPEX hitro obvesti vseh 30 sodelujočih držav, da je treba prodajo izdelka ustaviti ali omejiti.

Število nevarnih izdelkov, ki so jih umaknili s trga, se je leta 2008 v primerjavi z letom prej povečalo za 16 %. Več kot polovica teh izdelkov so bile igrače, električne naprave in motorna vozila.

Delež potencialno nevarnih izdelkov iz Kitajske se je dvignil z 52 % na 59 %, in sicer zaradi večjega uvoza iz Kitajske, boljšega sodelovanja med EU in Kitajsko glede varnosti izdelkov ter večje pozornosti držav EU, kadar gre za kitajske izdelke.

Leta 2009 bo največji izziv za RAPEX zagotoviti, da države EU še naprej krepijo pravice potrošnikov, saj morajo zaradi gospodarske krize varčevati z denarjem.

Medtem pa vedno več ljudi kupuje na spletu. Med letoma 2006 in 2008 se je delež ljudi, ki so na internetu kupili vsaj en izdelek, povečal s 27 % na 33 %. Zaradi jezikovnih in praktičnih ovir ter pomanjkanja zaupanja pa večinoma kupujejo od podjetij s sedežem v njihovi državi prebivališča. Samo 7 % spletnih potrošnikov opravlja spletne nakupe pri podjetjih v drugih državah.

Evropska komisija je na nedavnem vrhu o varstvu pravic potrošnikov English obravnavala vprašanje spletnih nakupov s posebnim poudarkom na zaupanju potrošnika v digitalni trg. Govorili so o spremembah, ki so potrebne za krepitev čezmejne trgovine: večjemu zaupanju potrošnika v plačevanje na spletu in dostavo, obravnavanju pritožb, garancijah za izdelke, vprašanju zasebnosti in poprodajni podpori.

Več o potrošniških zadevah

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave