Kruimelpad

Productveiligheid: geen compromissen - 20/04/2009

EU beschermt consumenten met waarschuwingssysteem voor gevaarlijke producten.

We zijn allemaal consumenten. De EU-wetgeving zorgt ervoor dat in de winkel en online alleen veilige producten worden aangeboden die onder eerlijke omstandigheden geproduceerd zijn.

De Commissie waarborgt de productveiligheid met behulp van een snel waarschuwingssysteem (RAPEX) English om consumenten te waarschuwen voor gevaarlijke producten. Voeding, farmaceutische producten en medische apparatuur vallen niet onder RAPEX. Als een product als gevaarlijk wordt beoordeeld, wordt dit via RAPEX snel binnen 30 landen bekendgemaakt zodat de distributie ervan stilgelegd of beperkt kan worden.

In 2008 werden er 16% meer gevaarlijke goederen van de markt gehaald als in het jaar daarvoor. Meer dan de helft van de gevaarlijke goederen waren speelgoed, elektrische apparatuur, motoren en auto's.

Het percentage mogelijk gevaarlijke producten uit China steeg van 52% tot 59%. Dit is een gevolg van toegenomen import uit China, betere betrekkingen tussen de EU en China op het gebied van productveiligheid, en meer alertheid in de EU-landen.

In 2009 wordt de grote uitdaging voor RAPEX erover te waken dat de EU-landen ondanks de economische crisis in consumentenrechten blijven investeren.

In de tussentijd kopen steeds meer mensen hun spullen online. Het percentage mensen dat ten minste één artikel via internet kocht, is tussen 2006 en 2008 gestegen van 27% naar 33%. Maar door taal-, praktische en vertrouwensproblemen kopen de meeste mensen nog steeds bij internetwinkels in eigen land. Slechts 7% van de online shoppers koopt ook bij bedrijven in het buitenland.

Om deze problemen te onderzoeken heeft de Commissie onlangs een consumententop English gehouden over het vertrouwen in de online markt. Op de agenda stonden veranderingen die nodig zijn om de internationale handel te stimuleren: meer vertrouwen van consumenten in online betalingen en leveringen, klachtenbehandeling, garantie, privacykwesties en dienst na verkoop.

Meer over consumentenzaken

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links