Sti

Produktsikkerhed – et urokkeligt princip - 20/04/2009

Forbrugere kan handle trygt og sikkert takket være EU's varslingssystem for farlige produkter.

Vi er alle sammen forbrugere. EU-reglerne garanterer, at de produkter, vi køber, er sikre og fremstillet på fair betingelser, uanset om vi handler i en butik eller på nettet.

For at garantere produkternes sikkerhed har EU et hurtigt varslingssystem (RAPEX) English for alle farlige produkter, bortset fra fødevarer, lægemidler og medicinsk udstyr. Hvis man konstaterer, at et produkt er farligt, sender RAPEX-systemet hurtigt information ud til de 30 deltagende lande, så de kan stoppe eller begrænse handelen med det.

I 2008 blev der fjernet 16 % flere farlige produkter fra markedet end i 2007. Over halvdelen var legetøj, elektriske apparater og køretøjer af forskellig slags.

Kinas andel af potentielt farlige produkter steg fra 52 % til 59 %. Det skyldes, at importen fra Kina er steget, at samarbejdet med Kina er blevet bedre, og at EU-landene nu er mere på vagt over for kinesiske produkter.

RAPEX-systemets største opgave i 2009 er at sikre, at EU-landene bliver ved med at investere i forbrugerrerrigheder i en tid, hvor pengene er små på grund af den økonomiske krise.

Samtidig handler stadig flere på internettet. I 2008 havde 33 % af alle forbrugere købt mindst én ting på nettet – mod 27 % i 2006. Men sproglige og praktiske problemer samt manglende tillid gør, at de fleste handler i netbutikker i deres eget land. Kun 7 % af internetforbrugerne handler i øjeblikket hos butikker i udlandet.

For at drøfte de problemer, internettet har ført med sig, holdt Kommissionen for nylig et forbrugertopmøde English . Hovedemnet var tilliden til det digitale marked. Deltagerne diskuterede, hvordan man kan øge handelen på tværs af grænserne: mere tilllid til netbetaling og levering, behandling af klager, produktgarantier, databeskyttelse og kundeservice.

Mere om forbrugerspørgsmål

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links