Navigacijska pot

Nikoli ni prezgodaj za skrb za zdravje - 16/04/2009

Pobuda „Bodi zdrav – bodi, kar si“ želi mlade spodbuditi k aktivnejšemu varovanju zdravja.

Mladi ponavadi ne razmišljajo o svojem zdravju. Toda začetki nekaterih zdravstvenih težav, povezanih s prekomerno težo, alkoholom, kajenjem in mamili, segajo v mladost.

Načina življenja se naučimo v otroštvu in v mladosti. Če že zgodaj prevzamemo dobre navade, bomo pozneje v življenju živeli bolj zdravo in tako preprečili kronične bolezni.

Evropska komisija se tega zaveda, zato je pripravila pobudo o zdravju mladih English, s katero želi mlade spodbuditi, da bi začeli premišljevati o svojem zdravju in sodelovati v dejavnostih, ki pripomorejo k dobremu zdravju.

V okviru pobude lahko mladi svoje izkušnje in mnenja o zdravstvenih vprašanjih objavijo tudi na spletniku English. Na njem razpravljajo o športni vzgoji v šoli, spolnosti, izobraževanju o prehrani in lokalnih zdravstvenih vprašanjih. Portugalski fant denimo piše o stresu, povezanem z iskanjem službe za nedoločen čas, prispevek iz Velike Britanije pa se zavzema za vrnitev k tradicionalnim športom v šoli.

Mladi lahko sodelujejo tudi v natečaju English in z risbo, plakatom, fotografijo ali videoposnetkom izrazijo svoje mnenje o različnih temah, od debelosti do nepotrebnih tveganjih.

Najboljši spletni pisci in zmagovalci natečaja bodo svoje zamisli in poglede lahko predstavili na konferenci EU o mladih in zdravju, ki bo 9. in 10. julija v Bruslju. Na konferenci bodo sodelovali mladi iz vse Evrope, predstavniki mladinskih organizacij in zdravstveni delavci.

Večina zdravstvenih težav mladih izvira iz njihovega načina življenja ali zlorabe različnih snovi. Evropski center za spremljanje drog ocenjuje, da je prekomerni odmerek drog vzrok smrti v približno 4 % smrtnih primerov med mladimi v EU. V nekaterih državah je ta delež skoraj desetodstoten.

Drugi dejavniki, ki vplivajo na zdravje, so še revščina, neenak dostop do zdravstvenega varstva ter razmere, v katerih mladi živijo, se izobražujejo in delajo. Pri mladih delavcih je verjetnost hude nesreče pri delu za 50 % višja kot pri delavcih, starih nad 40 let.

Evropska komisija se je zdaj spoprijela s temi izzivi. Sprožila je kampanjo za boj proti kajenju ter v svoje politike o izobraževanju in varnosti na delovnem mestu zajela tudi ukrepe za varovanje zdravja mladih.

Več o EU in zdravju mladih

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave