Kruimelpad

Niemand is te jong om op zijn gezondheid te letten - 16/04/2009

Campagne "Wees gezond, wees jezelf" moedigt jongeren aan hun gezondheid zelf in handen te nemen.

Gezondheid is voor jongeren doorgaans geen topprioriteit. Nochtans beginnen sommige gezondheidsproblemen vaak op jonge leeftijd, zeker als ze te maken hebben met overgewicht, alcohol, tabak en drugs.

Je levensstijl wordt tijdens je kinderjaren en jeugd bepaald. Door dan al goede gewoonten aan te nemen kan je gezonder leven en vermijden dat je later aan chronische ziekten lijdt.

De Commissie komt daarom met een jeugdgezondheidsinitiatief English dat jongeren aanmoedigt bewust te kiezen voor een gezonde levensstijl.

De deelnemers kunnen hun ervaringen en ideeën via een blog English uitwisselen. De gespreksonderwerpen gaan van schoolsport, over seks en gezonde voeding tot plaatselijke omstandigheden. Een blogger uit Portugal vertelt over de stress tijdens zijn zoektocht naar een vaste baan, terwijl een jongere uit het VK vraagt de traditionele schoolsport weer in te voeren.

Er is ook een wedstrijd English waaraan jongeren kunnen deelnemen met tekeningen, posters, foto's of video's over thema's die gaan van zwaarlijvigheid tot het vermijden van roekeloos gedrag.

De beste bloggers en de winnaars van de wedstrijd mogen hun ideeën uiteenzetten op een EU-conferentie over jongeren en gezondheid die op 9 en 10 juli in Brussel plaatsvindt. Naast jonge mensen uit heel Europa zullen er ook jongerenvertegenwoordigers en gezondheidswerkers bij zijn.

De meeste gezondheidsproblemen van jongeren hebben te maken met levensstijl of druggebruik. Het Europees drugswaarnemingscentrum schat dat 4% van de overlijdens bij jongeren in de EU aan overdosissen te wijten zijn. In sommige landen loopt dat cijfer op tot 10%.

Gezondheidsschade kan ook te maken hebben met armoede, ongelijke toegang tot gezondheidszorg en de omstandigheden waarin jongeren leven, studeren en werken. Jonge werknemers lopen 50% meer risico op een ernstig werkongeval dan hun collega's die ouder dan veertig zijn.

De EU probeert iets hieraan te doen. Zo voert zij een campagne tegen het roken en neemt zij maatregelen om de gezondheid van jongeren op school en op de werkplek te beschermen.

Meer informatie over de EU en de gezondheid van jongeren

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links