Navigációs útvonal

Az egészséges életmódot nem lehet elég korán elkezdeni! - 16/04/2009

„Légy egészséges, légy önmagad!”: az új uniós kampány arra buzdítja a fiatalokat, hogy tegyenek többet egészségükért.

Az egészség ritkán jelent kulcsfontosságú prioritást a fiatalok számára. Ugyanakkor bizonyos (az elhízással, az alkohollal, a dohányzással és a kábítószerekkel összefüggő) egészségügyi problémák gyakran már korán jelentkeznek.

Az életmód a gyermek- és fiatalkorban alakul ki. Valószínű, hogy aki ebben az életkorban helyes szokásokat vesz fel, általában véve egészségesebben él később, és ezzel megelőzheti a felnőttkori krónikus betegségek kialakulását.

A Bizottság ezt felismerve kezdeményezést English indít útjára az ifjúság egészségének megőrzéséért; a kezdeményezés arra buzdítja a fiatalokat, hogy foglalkozzanak az őket érintő egészségügyi témákkal és vegyenek részt egészségjavító tevékenységekben.

A kezdeményezés résztvevői az egészségügyi kérdésekkel kapcsolatos tapasztalataikról és véleményeikről egy különböző témakörökre tagolt (iskolai sportok, szexualitás, a helyes táplálkozásra való nevelés és helyi érdekeltségű egészségügyi témák) blogban English is beszámolhatnak. Egy portugáliai blogger például elmeséli, mekkora stresszel jár számára a munkakeresés, míg egy egyesült királyságbeli hozzászóló amellett tör lándzsát, hogy a hagyományos sportjátékok ismét kapjanak helyet az iskolai testnevelési órák programjaiban.

A fiatalok részt vehetnek egy versenyen English is, amelyre az elhízással vagy a felesleges kockázatvállalás veszélyeivel és hasonló témákkal kapcsolatos rajzot, posztert, fényképet vagy kisfilmet kell készíteniük.

A verseny nyertesei, illetve a legjobb bloggerek ötleteik bemutatására meghívást kapnak a július 9-10-én Brüsszelben megrendezendő, a fiatalok egészségével foglalkozó konferenciára. A konferencia szervezői Európa egész területéről várnak fiatalokat; a meghívottak között ifjúsági szervezetek és egészségügyi szakemberek is szerepelnek.

A fiatalok egészségügyi problémáinak zöme a rossz életmódra vagy a pszichoaktív hatású anyagok túlzott fogyasztására vezethető vissza. A Kábítószer Európai Megfigyelőközpontjának becslése szerint a fiatalok körében történő halálesetek 4%-át a kábítószer-túladagolás okozza. Ez az adat néhány országban megközelíti a 10%-ot.

Az egészségi állapotot a szegénység, az egészségügyi ellátáshoz történő egyenlőtlen hozzáférés és a fiatalok élet-, munka- és tanulási körülményei is befolyásolják. A fiatal munkavállalókat 50%-kal nagyobb valószínűséggel éri súlyos munkahelyi baleset, mint a 40 évnél idősebb társaikat.

Az Unió foglalkozni kíván ezekkel a problémákkal: dohányzásellenes kampányt indított útnak, emellett pedig az oktatási szakpolitikába és a munkahelyi biztonságot érintő szakpolitikába olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek védik a fiatalok egészségét.

Bővebben az EU-ról és a fiatalok egészségéről.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek