Sti

Det er aldrig for tidligt at tænke på sit helbred - 16/04/2009

"Vær sund – vær dig selv" er en kampagne, der opfordrer unge til at beskytte deres helbred mere aktivt.

Sundhed står sjældent højt på unges dagsorden. Men en del helbredsproblemer – som skyldes fedme, alkohol, rygning og hårde stoffer – begynder ofte i en tidlig alder.

En livsstil begynder allerede, når man er barn eller ung. Hvis man tillægger sig gode vaner i en tidlig alder, kan man få en sund livsstil og forebygge kroniske sygdomme senere.

Kommissionen vil derfor lancere et initiativ for unges sundhed English, som opfordrer unge til at tage hånd om udfordringerne og deltage i aktiviteter, som kan give dem et bedre helbred.

Deltagerne kan også udveksle erfaringer og synspunkter i en blog English. Der bliver diskuteret gymnastik i skolen, seksual- og ernæringsundervisning og lokale sundhedsspørgsmål. En blogger fra Portugal skriver om, hvor stressende det kan være at finde et fast job, mens en fra Storbritannien opfordrer til mere traditionelle sportsgrene i skolen.

En konkurrence English opfordrer unge til at lave en tegning, plakat, foto eller video om emner lige fra fedme til unødvendige risici i hverdagen.

De bedste bloggere og vinderne af konkurrencen bliver inviteret til at fremlægge deres ideer på en EU-konference om unges sundhed, der holdes i Bruxelles den 9. og 10. juli. Der vil være unge fra hele EU sammen med repræsentanter fra ungdomsorganisationer og sundhedsprofessionelle.

De fleste sundhedsproblemer, der rammer de unge, skyldes deres livsstil eller stofmisbrug. EU's overvågningscenter for hårde stoffer vurderer, at 4 % af alle dødsfald blandt unge i EU skyldes en overdosis. I nogle lande ligger tallet tættere på 10 %.

Folks helbred påvirkes også af fattigdom, ulige adgang til sundhedspleje og de betingelser, som unge bor, studerer og arbejder under. For unge på arbejdspladsen er risikoen for alvorlige arbejdsulykker 50 % højere end folk, som er fyldt 40.

EU prøver at gøre noget ved disse problemer. Man har lanceret en kampagne mod rygning og taget skridt til at beskytte unges helbred i EU's politikker om uddannelse og sikkerhed på arbejdspladsen.

Mere om EU og unges sundhed

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links