Navigacijska pot

Prilagajanje na spremenjeno podnebje - 01/04/2009

S pravilno pripravo na podnebne spremembe bomo zmanjšali njihov vpliv na naše zdravje, preskrbo z energijo, prometne sisteme, kmetijstvo in turizem.

Leta 2007 je mednarodna skupina znanstvenikov Englishespañolfrançais objavila najnatančnejši pregled podnebnih sprememb doslej in opozorila na naslednje nevarnosti: sušo, manjšo proizvodnjo hrane, obalno erozijo, poplave in drugo.

Nedavne raziskave so pokazale, da bo vpliv podnebnih sprememb še večji in hitrejši, kot so sprva predvidevali. Vremenske nesreče, denimo suše in poplave, bodo postale nekaj običajnega in na nekaterih območjih tradicionalna pridelava pridelkov ne bo več mogoča. Najbolj bo to prizadelo države v razvoju, vendar tudi Evropa ne bo ušla posledicam.

Evropska komisija je predlagala državam članicam, da že zdaj razmislijo, kako se bodo prilagodile podnebnim spremembam. Nacionalni in regionalni organi bodo morali spremeniti svojo infrastrukturo, EU pa bo zagotovila, da bodo države, podjetja in skupnosti s skupnim delom dosegli najboljše možne rezultate.

„Prizadevati si moramo za manjše izpuste ogljika, vendar se moramo tudi prilagoditi dejanskim podnebnim spremembam. Kljub našim prizadevanjem so podnebne spremembe v določeni meri neizogibne in nepovratne,“ je poudaril evropski komisar za okolje Stavros Dimas.

Da bi se lahko prilagodili spremenjenemu podnebju, moramo bolje vedeti, kaj lahko pričakujemo. Komisija English je predlagala nove študije za večje razumevanje podnebnih sprememb. Pozvala je tudi k pripravi strategij za boljše upravljanje virov, ocene stroškov in koristi prilagajanja na podnebne spremembe ter zanesljivih orodij za spremljanje vpliva spremenjenega podnebja na zdravje.

Predlog vsebuje tudi načrt mehanizma za izmenjavo informacij, ki naj bi ga vzpostavili do leta 2011 – obširne zbirke podatkov za izmenjavo informacij o nevarnostih in vplivu podnebnih sprememb ter najučinkovitejšem odzivu nanje.

 

Ukrepi EU v boju proti podnebnim spremembam DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave