Cale de navigare

Adaptarea la o climă în schimbare - 01/04/2009

Planificarea va reduce impactul pe care schimbările climatice îl au asupra sănătăţii, aprovizionării cu energie, transportului, agriculturii şi turismului.

Un grup internaţional de oameni de ştiinţă Englishespañolfrançais a publicat, în anul 2007, un raport detaliat privind schimbările climatice, avertizând asupra unor pericole precum seceta, scăderea producţiei de alimente, eroziunea zonelor de coastă, inundaţiile etc.

Cercetări recente arată, însă, că schimbările climatice vor interveni şi mai rapid şi vor avea un impact mai puternic decât se preconiza în raportul amintit. Fenomenele extreme, precum seceta şi inundaţiile, vor deveni din ce în ce mai frecvente, iar o serie de culturi vor dispărea din zonele în care creşteau în mod tradiţional. Chiar dacă ţările în curs de dezvoltare vor fi cel mai grav afectate, nici Europa nu va fi ocolită de aceste fenomene.

Comisia invită statele membre să caute soluţii menite să faciliteze adaptarea la schimbările climatice. În timp ce autorităţilor naţionale şi regionale le va reveni misiunea de a schimba infrastructura, UE va avea rolul de a crea cadrul necesar pentru ca statele membre, întreprinderile şi comunităţile să poată coopera în vederea obţinerii celor mai bune rezultate.

„Trebuie să facem în continuare eforturi pentru a reduce emisiile de carbon dar, în acelaşi timp, trebuie să ne adaptăm la schimbările climatice. Nu există nicio îndoială că, în ciuda progreselor înregistrate, anumite aspecte sunt inevitabile şi ireversibile”, a spus comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas.

Dacă vom fi nevoiţi să ne adaptăm la un alt tip de climă, va trebuie să ştim cât mai bine la ce să ne aşteptăm. Propunerea Comisiei English recomandă realizarea de studii care să permită o mai bună înţelegere a schimbărilor climatice. De asemenea, documentul menţionează şi alte măsuri, precum elaborarea de strategii vizând o gestionare mai eficientă a resurselor, evaluarea costurilor şi a beneficiilor pe care le antrenează adaptarea la schimbările climatice şi introducerea unor instrumente fiabile care să monitorizeze efectele pe care schimbările climatice le au asupra sănătăţii.

Propunerea Comisiei include şi un plan care vizează punerea în funcţiune, până în 2011, a unui centru de schimb de informaţii, o amplă bază de date privind riscurile şi impactul schimbărilor climatice şi modalităţile de combatere a acestora.

 

Măsurile UE privind combaterea schimbărilor climatice DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile