Navigációs útvonal

Alkalmazkodjunk az éghajlatváltozás hatásaihoz! - 01/04/2009

Tervezéssel csökkenteni lehet az éghajlatváltozás egészségre, energiaellátásra, közlekedési rendszerekre, gazdálkodásra és turizmusra gyakorolt hatását.

Egy nemzetközi kutatócsoport Englishespañolfrançais 2007-ben tanulmányt tett közzé, amely a korábbiaknál részletesebben elemzi az éghajlatváltozást. A szerzők a dokumentumban többek között az aszályra, az élelmiszertermelés csökkenésére, a tengerparti erózióra, és az árvizekre hívták fel a figyelmet.

Friss kutatások azonban azt jelzik, hogy az éghajlatváltozás a vártnál erősebb mértékű lesz, és hatásai hamarabb fognak jelentkezni, mint gondoltuk. Gyakoribbá fognak válni az időjárással összefüggő katasztrófák (aszály, áradás), és bizonyos haszonnövények el fognak tűnni eredeti termőhelyükről. Noha e jelenségek leginkább a fejlődő országokat veszélyeztetik, Európát sem fogják teljesen elkerülni.

A Bizottság azt javasolja az uniós tagállamoknak, hogy már most kezdjék el kidolgozni az éghajlatváltozás hatásaihoz történő alkalmazkodás módszereit. Míg a tagállami és regionális hatóságok feladata az infrastruktúráik módosítása lesz, az Uniónak arról kell gondoskodnia, hogy a különböző országok, vállalkozások és közösségek – a lehető legjobb eredmények eléréséért – összehangoltan cselekedjenek.

„Továbbra is keményen kell dolgoznunk a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, ugyanakkor alkalmazkodnunk kell az éghajlatváltozás realitásaihoz is. Kétségtelen, hogy bizonyos mértékű éghajlatváltozás az eddigi eredmények ellenére is visszafordíthatatlanul be fog következni” – mondta Stavros Dimas, az EU környezetvédelmi biztosa.

Ha tehát egy másmilyen éghajlathoz kell majd alkalmazkodnunk, tudnunk kell, mire számítsunk. A Bizottság javaslatában English tanulmányok elkészítését szorgalmazza az éghajlatváltozás jobb megértése céljából. Erőforrás-gazdálkodási stratégiák kidolgozását sürgeti, illetve megbízható eszközök kifejlesztését ajánlja annak megfigyelésére, miképp hat a változó környezet az egészségre. Javasolja emellett az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás költséghatékonyságának felmérését is.

A dokumentum ezenkívül egy információcsere-rendszer tervét is körvonalazza. Az éghajlatváltozás kockázataival és hatásaival, valamint a leghatékonyabb megoldásokkal kapcsolatos információcserét elősegítő adatbázist 2011-ig kell létrehozni.

 

Uniós fellépés az éghajlatváltozás ellen DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek