Navigointipolku

Ilmasto muuttuu – oletko valmis? - 01/04/2009

Hyvä suunnittelu lieventää ilmastonmuutoksen vaikutuksia terveyteen, energiansaantiin, liikennejärjestelmiin, maatalouteen ja matkailuun.

Kansainvälinen asiantuntijatyöryhmä IPCC Englishespañolfrançais julkaisi vuonna 2007 toistaiseksi perusteellisimman ilmastonmuutosraportin, jossa varoitettiin muun muassa kuivuudesta, elintarviketuotannon supistumisesta, rantojen eroosiosta ja tulvista.

Uusimmissa tutkimuksissa kuitenkin arvioidaan, että ilmastonmuutos vaikuttaa vieläkin voimakkaammin ja nopeammin. Erilaiset sääkatastrofit, kuten tulvat ja kuivuus, yleistyvät, eikä kaikkia viljelykasveja voida enää kasvattaa niiden perinteisillä tuotantoalueilla. Eniten joutuvat kärsimään kehitysmaat, mutta Eurooppakaan ei säästy seurauksilta.

Komissio kehottaa EU-maita pohtimaan, miten ilmastonmuutokseen voidaan sopeutua. Kansallisten ja alueviranomaisten on valmistauduttava muuttamaan infrastruktuureja, ja EU:n tehtävänä on varmistaa, että maat, yritykset ja muut yhteisöt toimivat yhteistyössä, jotta tulokset olisivat mahdollisimman hyvät.

"Hiilidioksidipäästöjä on pyrittävä vähentämään määrätietoisesti, mutta sen lisäksi joudumme sopeutumaan ilmastonmuutoksen todellisuuteen. Ei ole epäilystäkään siitä, että kaikista saavutuksista huolimatta jonkinasteinen ilmastonmuutos on väistämätön ja peruuttamaton", toteaa EU:n ympäristökomissaari Stavros Dimas.

Sopeutuminen muuttuvaan ilmastoon edellyttää selkeämpää kuvaa siitä, mitä on odotettavissa. Komission ehdotuksessa English suositellaan tutkimustyön lisäämistä, jotta ilmastonmuutoksesta saataisiin enemmän tietoa. Siinä kehotetaan myös suunnittelemaan luonnonvarojen hoidon tehostamista, arvioimaan ilmastonmuutokseen sopeutumisen kustannuksia ja hyötyjä sekä kehittämään mittareita ympäristömuutosten terveysvaikutuksia varten.

Ehdotuksessa valmistellaan myös tietojenvaihtojärjestelmää, jonka avulla voidaan välittää tietoa ilmastonmuutoksen riskeistä ja vaikutuksista sekä tehokkaista toimintatavoista. Tällainen laaja tietokanta on määrä perustaa vuoteen 2011 mennessä.

 

Climate Action – EU:n toimet ilmastonmuutosta vastaan DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä