Διαδρομή πλοήγησης

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή - 01/04/2009

Ο σχεδιασμός θα περιορίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, στον ενεργειακό εφοδιασμό, στα συστήματα μεταφορών, στη γεωργία και τον τουρισμό.

Το 2007, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων Englishespañolfrançais δημοσίευσε τη λεπτομερέστερη μέχρι σήμερα περιγραφή της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιώντας για ξηρασία, περιορισμό της παραγωγής τροφίμων, διάβρωση των ακτών, πλημμύρες και πολλά άλλα.

Νεότερες έρευνες δείχνουν, ωστόσο, ότι η κλιματική αλλαγή θα χτυπήσει σκληρότερα και νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε. Καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, θα γίνουν συχνότερες, ενώ θα πάψει η καλλιέργεια ορισμένων προϊόντων που παράγονται παραδοσιακά σε συγκεκριμένες περιοχές. Αν και οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότερες για τις αναπτυσσόμενες χώρες, η Ευρώπη δεν πρόκειται να παραμείνει αλώβητη.

Η Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να αρχίσουν να σκέφτονται πώς θα προσαρμοστούν καλύτερα στην κλιματική αλλαγή. Οι εθνικές και περιφερειακές αρχές θα πρέπει να αλλάξουν τις υποδομές τους και παράλληλα η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα κράτη, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες θα συνεργαστούν για να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

"Πρέπει να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, παρά τις προσπάθειές μας, δεν μπορούμε να αποφύγουμε ούτε να αναστρέψουμε εντελώς την κλιματική αλλαγή", δήλωσε ο Επίτροπος περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.

Για να προσαρμοστούμε σε ένα διαφορετικό κλίμα, θα πρέπει να έχουμε σαφέστερη εικόνα του τι ακριβώς περιμένουμε. Η πρόταση της Επιτροπής English εκτός του ότι περιλαμβάνει συστάσεις για εκπόνηση μελετών με στόχο την καλύτερη κατανόηση της κλιματικής αλλαγής καλεί τα κράτη μέλη να καταστρώσουν στρατηγικές για καλύτερη διαχείριση των πόρων, να αξιολογήσουν το κόστος και τα οφέλη από την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και να δημιουργήσουν αξιόπιστα εργαλεία παρακολούθησης των επιπτώσεων της αλλαγής αυτής στην υγεία.

Η πρόταση περιγράφει επίσης σχέδια για τη δημιουργία μέχρι το 2011 ενός "δικτύου πληροφόρησης", δηλαδή μιας εκτεταμένης βάσης δεδομένων για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς και με τους τρόπους αποτελεσματικότερης αντιμετώπισής της.

 

Δράση για το κλίμα - Η ΕΕ κατά της κλιματικής αλλαγής DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι