Навигационна пътека

Приспособяване към изменящия се климат - 01/04/2009

Планирането ще намали въздействието на изменението на климата върху здравето, енергийните запаси, транспортните системи, земеделието и туризма.

През 2007 г. международна група учени Englishespañolfrançais публикува най-подробния преглед на изменението на климата досега, предупреждаващ за суши, намаляваща хранителна продукция, ерозия на бреговете, наводнения и т.н.

Най-новите изследвания обаче сочат, че климатичните промени ще настъпят по-бързо и ще имат по-тежки последици, отколкото те са предполагали. Бедствия като сушите и наводненията ще бъдат все по-често явление, а някои земеделски култури вече няма да могат да се отглеждат в традиционни за тях дотогава райони. Развиващите се страни ще бъдат засегнати най-тежко, но и Европа няма да остане невредима.

Европейската комисия предлага на страните от ЕС да започнат да мислят отсега как да се приспособят към изменението на климата. Националните и регионални органи ще трябва да променят инфраструктурата си, а ролята на ЕС ще бъде да гарантира, че държави, предприятия и общности си сътрудничат за постигане на възможно най-добри резултати.

„Трябва да продължим да полагаме усилия за намаляване на въглеродните емисии, но трябва и да се адаптираме към действителността на изменящия се климат. Няма съмнение, че въпреки постигнатото, ще настъпят някои неизбежни и необратими промени“, каза комисарят по околната среда на ЕС Ставрос Димас.

Ако искаме да се приспособим към един различен климат, трябва да имаме по-ясна представа какво да очакваме. В предложението на КомисиятаEnglish се препоръчва провеждането на изследвания за по-добро разбиране на механизма на промяна. Комисията призовава за по-добро управление на ресурсите, за оценка на разходите и ползите от приспособяването към промените и за надеждни инструменти за контролиране на въздействието на променящата се среда върху здравето.

В предложението са описани и плановете за създаване до 2011 г. на „централна информационна система“ – обширна база данни за обмен на информация за рисковете и последиците от изменението на климата и за най-ефективните начини за борба с него.

 

Действия за климата - ЕС се бори с изменението на климата DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки