Навигационна пътека

Бракуване на стари и ръждясали кораби - 11/03/2009

Кораб © EО

Корабите, представляващи риск, могат да попаднат в черен списък по новите правила за морска безопасност, одобрени от Европейския парламент.

Наречен на петролния танкер, потънал близо до Франция през 1999 г., пакетът мерки „Ерика III“ English предвижда правила за инспектиране на кораби, реагиране при спешни случаи и разследване на злополуки. Предвиждат се и мерки за гражданската отговорност и за задълженията на страните, които трябва да гарантират, че плаващите под техен флаг кораби спазват стандартите за безопасност.

Новите правила имат за цел да предотвратят повтарянето на бедствия като нефтения разлив, предизвикан от танкера „Престиж“ през ноември 2002 г. По време на буря край северозападна Испания, корабът получава пробойна. След като подобно на „Ерика“ му отказват достъп до пристанище, в което да се освободи от товара си от 77 000 тона тежко гориво, той потъва в Атлантическия океан на 250 км от Испания.

Оттогава старите еднокорпусни танкери като „Ерика“ и „Престиж“ са забранени в ЕС.

По новия закон:

• решенията за това, къде да се изпратят бедстващите кораби, ще се вземат независимо

• всички акостиращи в европейски пристанища кораби ще бъдат инспектирани. Корабите, представляващи риск, ще бъдат проверявани по-често, а при неколкократно нарушение на правилата ще може да им бъде наложена забрана

• организациите, удостоверяващи безопасността на корабите, ще подлежат на одити

• ще бъде създаден европейски център за наблюдение на корабния трафик и всички страни от ЕС ще бъдат свързани чрез „SafeSeaNet“ – мрежата за обмен на морска информация

• националните морски власти ще бъдат одитирани, за да се гарантира, че прилагат международните стандарти за корабите, плаващи под техен флаг

• ще бъдат приети насоки за разследване на корабните произшествия

• схема за задължителна застраховка ще покрива щетите от злополуки. Корабните оператори ще отговарят за щетите, понесени от пътниците.

Комисарят по транспорта Антонио Таяни нарече мерките „решителен отговор“ на растящото обществено безпокойство по повод годността за плаване на корабите във водите на ЕС. Собствениците и операторите на кораби, екипажите и бреговите власти – всички ще носят по-голяма отговорност за предотвратяване на злополуките, каза той.

ЕС е важна морска сила – флотата му е 25 % от световната. Около 40 % от вътрешната и почти цялата външна търговия на ЕС се извършва чрез корабен превоз. Всяка година над 400 млн. пътници и близо 3,5 млрд. тона товари минават през пристанищата на ЕС.

 

Още за политиката на ЕС за морски транспорт English

 

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки