Cale de navigare

Paza bună trece primejdia rea - o nouă strategie a UE pentru prevenirea catastrofelor - 24/02/2009

Pământ ars de secetă, cu smocuri de iarbă © CE

Noua propunere ar urma să consolideze atât capacităţile de prevenire a catastrofelor, cât şi cooperarea cu ţările în curs de dezvoltare.

O furtună violentă în Franţa, incendii în Grecia, secetă în Spania - oricare dintre noi ar putea fi luat prin surprindere de o asemenea catastrofă naturală, fie că ne aflăm acasă, fie în excursie. Şi lucrurile nu par să se îmbunătăţească: din cauza schimbărilor climatice, creşte probabilitatea ca aceste fenomene să fie mai intense şi mai frecvente. Cifrele pentru Europa arată că procentajul teritoriului şi al populaţiei afectate de secetă a crescut, din 1990, de la 6% la 13%.

Mediul înconjurător şi sănătatea noastră sunt ameninţate nu doar de catastrofe naturale şi de epidemii, ci şi de dezastrele provocate de mâna omului, precum scurgerile de produse petroliere sau contaminările radioactive. UE prevede să-şi amelioreze capacitatea de reacţie la catastrofe English, înainte, în timpul şi după producerea acestora.

De cele mai multe ori, catastrofele nu se opresc la graniţa dintre ţări. Epidemiile şi incendiile se răspândesc de la o ţară la alta, râurile poartă apele contaminate în afara graniţelor, iar scurgerile de produse petroliere poluează toate plajele, indiferent de teritoriul cărei ţări aparţin.

Noua strategie DeutschEnglishfrançaisPDF propusă se axează în principal pe aceste catastrofe transfrontaliere, care necesită un răspuns comun din partea statelor membre ale UE. Printre măsurile propuse se numără: îmbunătăţirea accesului la sistemele de alertă rapidă, o utilizare mai eficientă a fondurilor europene DeutschEnglishespañolfrançais şi crearea unui inventar la nivel comunitar al informaţiilor şi bunelor practici în domeniu.

Perspectiva UE merge însă mai departe de graniţele sale. O altă nouă strategie va căuta să reducă riscul de catastrofe în ţările în curs de dezvoltare EnglishPDF. Impactul catastrofelor determinate de schimbările climatice este cu atât mai mare în statele mai puţin dezvoltate. De exemplu, în unele ţări din Africa, randamentul culturilor dependente de ploaie s-ar putea reduce cu 50%, până în 2020. De asemenea, se preconizează o mai mare răspândire a bolilor tropicale.

Strategia prevede sprijinirea ţărilor în curs de dezvoltare prin acordarea de fonduri pentru iniţiativele naţionale de reducere a acestor riscuri. În plus, ar urma să se acorde asistenţă financiară la nivel regional, pentru activităţi precum campaniile de sensibilizare.

În iunie 2009, Comisia va propune acţiuni specifice pentru aplicarea acestor strategii.

Protecţia civilă europeană – prevenire English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile