Navigációs útvonal

Kiszáradt, repedezett földdarab aszott fűcsomókkal © EC

A Bizottság növelni kívánja a katasztrófavédelmi kapacitásokat és elmélyítené a fejlődő országokkal folytatott együttműködést.

Heves viharok Franciaországban, erdőtüzek Görögországban, pusztító aszály Spanyolországban – bárhol élünk, bárhová utazunk, mindenütt ki vagyunk téve a természeti csapások jelentette veszélynek. Az pedig különösen nagy aggodalomra ad okot, hogy az éghajlatváltozás következtében e katasztrófák minden valószínűség szerint egyre súlyosabbá és gyakoribbá válnak majd; 1990 óta az aszály sújtotta uniós területek és az ott élő népesség aránya például 6%‑ról 13%-ra nőtt.

Természeti csapások és járványok mellett ember által okozott katasztrófák – például radioaktív szennyezés, illetve olajfoltok – is fenyegetik környezetünket és egészségünket. E kihívásokra válaszul az EU arra törekszik, hogy hatékonyabban járjon el a katasztrófák megelőzése, kezelése és hatásainak csillapítása English kapcsán.

A járványok, az erdőtüzek, a folyók hordozta szennyeződések, a tengeren úszó és partra sodródó olajfoltok nem ismernek országhatárokat.

A javasolt új stratégia DeutschEnglishfrançaisPDF mindenekelőtt a több országra kiterjedő és a tagállamok együttes fellépését igénylő katasztrófák kezelésére irányul. Középpontjában a korai jelzőrendszerekhez való hozzáférés javítása, az uniós források hatékonyabb felhasználása DeutschEnglishespañolfrançais és a rendelkezésre álló információk és bevált módszerek uniós leltárának létrehozása áll.

Az Unió azonban messzebbre is tekint: egy másik új stratégia keretében a fejlődő országokat sújtó csapások kockázatának csökkentéséhez EnglishPDF is hozzá kíván járulni. A kevésbé fejlett országokat várhatóan különösen súlyosan érintik majd az éghajlatváltozás által előidézett katasztrófák; egyes afrikai országokban 2020-ig 50%-kal csökkenhet az esővíztől függő haszonnövények termésátlaga, a trópusi betegségek gyakorisága pedig feltehetően nőni fog.

A fejlődő országokkal kapcsolatos stratégia alapján az EU nemzeti kockázatcsökkentési kezdeményezéseket és regionális tevékenységeket, például tájékoztatási kampányokat segít majd pénzzel.

2009 júniusában az Európai Bizottság konkrét tevékenységekre tesz javaslatot a most közzétett stratégiák alapján.

Európai polgári védelem – megelőzés English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek