Navigointipolku

EU parantaa katastrofivalmiuksiaan - 24/02/2009

Rutikuivaa, halkeillutta maata, jossa on ruohotukkoja © EY

Uudella strategialla halutaan tehostaa katastrofien torjuntaa ja lisätä yhteistyötä kehitysmaiden kanssa.

Hirmumyrsky Ranskassa, metsäpaloja Kreikassa, kuivuus Espanjassa – luonnonkatastrofi voi yllättää kenet tahansa kotona tai matkalla. Ilmastonmuutoksen myötä tällaiset katastrofit voimistuvat ja yleistyvät entisestään. Vuonna 1990 kuivuudesta kärsi 6 prosenttia EU:n alueesta, kun vastaava luku on nykyään 13 prosenttia.

Luonnonkatastrofien ja epidemioiden lisäksi ympäristöä ja ihmisten terveyttä vaarantavat ihmisten itse aiheuttamat onnettomuudet, kuten öljyvuodot ja radioaktiiviset päästöt. EU suunnitteleekin parhaillaan toimenpiteitä, joiden avulla se voi parantaa toimintavalmiuksiaan katastrofin sattuessa English – sekä ennen katastrofia, sen aikana että sen jälkeen.

Katastrofit eivät useinkaan pysähdy valtion rajalle. Epidemiat ja tulipalot leviävät maasta toiseen, saastunut vesi virtaa jokia pitkin rajojen yli ja öljyvuodot saastuttavat rantoja rajalinjoista riippumatta.

EU:n uusi strategiaehdotus DeutschEnglishfrançaisPDF on laadittu nimenomaan ajatellen rajatylittäviä suuronnettomuuksia, joihin EU-maiden on reagoitava yhdessä. Sen tavoitteena on parantaa ennakkovaroitusjärjestelmiä, tehostaa EU-varojen käyttöä DeutschEnglishespañolfrançais ja luoda EU:n laajuinen tietokanta, joka sisältää muun muassa tiedot hyvistä toimintatavoista.

EU haluaa lisätä katastrofivalmiuksia myös oman alueensa ulkopuolella. Toisen strategiaehdotuksen tavoitteena on vähentää katastrofiriskiä kehitysmaissa EnglishPDF. Ilmastonmuutokseen liittyvillä katastrofeilla katsotaan olevan erityisen haitallinen vaikutus kehitysmaihin. Esimerkiksi joissakin Afrikan maissa satomäärien pelätään vähenevän kuivuuden vuoksi jopa 50 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Trooppisten tautien odotetaan myös yleistyvän.

EU-strategian avulla kehitysmaita pyritään auttamaan järjestämällä niille rahoitusta kansallisiin riskinhallintahankkeisiin. Lisäksi varoja on tarkoitus osoittaa muun muassa alueellisiin tiedotuskampanjoihin.

Komissio aikoo kesäkuussa 2009 ehdottaa toimenpiteitä esittämiensä strategioiden toteuttamista varten.

EU:n pelastuspalvelu – torjuntatoimet English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä