Διαδρομή πλοήγησης

Έμφαση στην πρόληψη καταστροφών δίνει η νέα στρατηγική της ΕΕ - 24/02/2009

Σκασμένη από την ξηρασία γη, με λίγη χλόη © EC

Νέα πρόταση για την ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης των καταστροφών καθώς και της συνεργασίας με τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μια βίαιη καταιγίδα στη Γαλλία, πυρκαγιές στην Ελλάδα, ξηρασία στην Ισπανία, όλοι μας κάποια στιγμή μπορεί να γίνουμε μάρτυρες μιας φυσικής καταστροφής. Μάλιστα, με την αλλαγή του κλίματος που βιώνουμε, πιθανότατα θα αντιμετωπίζουμε εντονότερα και συχνότερα τέτοια φαινόμενα: για παράδειγμα, ο λόγος πληθυσμού και εδάφους της Ένωσης που επλήγη από ξηρασία έχει αυξηθεί από 6% το 1990 σε 13%.

Παράλληλα με τις φυσικές καταστροφές και τις επιδημίες, το περιβάλλον και η υγεία μας απειλούνται από καταστροφές που προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος, όπως οι πετρελαιοκηλίδες και η μόλυνση από ραδιενεργά απόβλητα. Για να ανταποκριθεί στην κατάσταση αυτή, η Ένωση επιθυμεί να βελτιώσει την ικανότητά της για αντιμετώπιση των καταστροφών English πριν, κατά και μετά την εκδήλωσή τους.

Οι καταστροφές δεν γνωρίζουν συνήθως σύνορα. Οι επιδημίες και οι πυρκαγιές εξαπλώνονται εύκολα από χώρα σε χώρα, τα μολυσμένα νερά των ποταμών περνούν ανεμπόδιστα τα σύνορα και οι πετρελαιοκηλίδες ρυπαίνουν όσες παραλίες βρουν μπροστά τους.

Η προτεινόμενη νέα στρατηγική DeutschEnglishfrançaisPDF αφορά κυρίως τέτοιες διασυνοριακές καταστροφές οι οποίες απαιτούν κοινή αντιμετώπιση από όλα τα κράτη μέλη και προβλέπει καλύτερη πρόσβαση σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ DeutschEnglishespañolfrançais και απογραφή των διαθέσιμων πληροφοριών και των βέλτιστων πρακτικών σε επίπεδο Ένωσης.

Ωστόσο, η ΕΕ επιθυμεί να επεκτείνει τις πρωτοβουλίες της και εκτός του εδάφους της. Με μια άλλη νέα στρατηγική επιδιώκει τη μείωση του κινδύνου καταστροφών στις αναπτυσσόμενες χώρες EnglishPDF. Οι φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή πιστεύεται ότι θα πλήξουν ιδιαίτερα έντονα τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες· για παράδειγμα, σε ορισμένες χώρες της Αφρικής, η απόδοση των καλλιεργειών που εξαρτώνται από τη βροχή θα μειωθεί κατά 50% μέχρι το 2020. Οι τροπικές ασθένειες αναμένεται επίσης να εξαπλωθούν περισσότερο.

Βάσει της στρατηγικής, η βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες θα συνίσταται στη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο για τον περιορισμό των κινδύνων καταστροφών. Θα διατεθούν επίσης κονδύλια σε περιφέρειες για τη διοργάνωση εκστρατειών ευαισθητοποίησης.

Τον Ιούνιο 2009, η Επιτροπή θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα υλοποίησης των στρατηγικών αυτών.

Ευρωπαϊκή πολιτική προστασία - πρόληψη English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι