Навигационна пътека

Нова стратегия на ЕС за предотвратяване на бедствия - 24/02/2009

Напукана от суша земя с туфи трева © EC

Ново предложение за подобряване на способността за предотвратяване на бедствия и засилване на сътрудничеството с развиващите се страни

Яростна буря във Франция, пожари в Гърция, суша в Испания - всеки от нас може да бъде застигнат неподготвен от природно бедствие, там където живее или е на посещение. Изменението на климата допълнително влошава нещата, като се очаква подобни бедствия да увеличават силата и честотата си - от 1990 г. насам делът от територията и населението на ЕС, засегнати от суши, се е увеличил от 6% на 13%.

Освен природните бедствия и епидемиите, предизвикани от човека бедствия, като нефтени разливи или радиоактивно замърсяване, заплашват околната среда и здравето ни. В отговор ЕС планира да подобри способността си за справяне с бедствия English - преди, по време и след тях.

Границите често не са пречка за бедствията. Епидемиите и пожарите се разпространяват от една страна в друга, реките носят замърсени води през границите, а нефтените разливи замърсяват плажовете, на които бива изхвърлен петролът.

Предложената нова стратегия DeutschEnglishfrançaisPDF е насочена предимно към тези трансгранични бедствия, които изискват съвместна реакция от страните членки на ЕС. Стратегията обхваща подобряване на достъпа до системи за ранно предупреждение, по-ефективно изразходване на средства на ЕС DeutschEnglishespañolfrançais и събиране на съществуваща информация и добри практики от целия ЕС.

Но Европейският съюз гледа по-далеч от собствения си двор. Друга нова стратегия е насочена към намаляване на риска от бедствия в развиващите се страни EnglishPDF. Очаква се по-слабо развитите страни да бъдат засегнати особено силно от свързаните с глобалното затопляне бедствия, като според прогнозите в някои африкански страни добивите от култури, зависими от количеството на валежите, ще спаднат с 50 % още през 2020 г. Разпространението на тропическите болести вероятно също ще нарасне.

Стратегията предвижда подпомагане на развиващите се страни чрез финансиране на национални инициативи за намаляване на риска. Различни региони ще получат средства и за дейности като кампании за повишаване на осведомеността.

През юни 2009 г. Комисията ще предложи конкретни действия, които да последват тези стратегии.

Европейска гражданска защита - предотвратяване на бедствия English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки