Sökväg

Priser för gröna stadsmiljöer - 23/02/2009

Stockholm och Hamburg har utsetts till EU:s första miljöhuvudstäder. Budapest vinner europeiska trafikantveckans pris.

Av EU:s befolkning lever i dag 74 % i tätorter med fler än 5 000 invånare – behovet av en ren och hållbar utveckling i städerna har därför aldrig varit större. För att uppmuntra denna utveckling har EU lanserat priset Europas miljöhuvudstad English. Med hjälp av utmärkelsen – vinnaren får under ett år kalla sig miljöhuvudstad – vill EU slå ett slag för ett miljövänligt stadsliv och uppmärksamma lokala myndigheters arbete med att lösa miljöproblem.

Stockholm och Hamburg är de första städerna som koras till vinnare. Stockholm blir Europas miljöhuvudstad 2010 English, följt av Hamburg 2011 English.

Juryn imponerades framför allt av den svenska huvudstadens omfattande program för förbättrad livskvalitet genom vattenrening, bullerminskning, integrerad avfallshantering, trängselavgifter och fler rekreationsområden, exempelvis badstränder.

Hamburg med sina 1,8 miljoner invånare kan skryta med utmärkt luftkvalitet. Men den här gången var det stadens energieffektiva åtgärder i offentliga byggnader som belönades med priset.

En annan populär utmärkelse är europeiska trafikantveckans pris. I år var det Budapest som belönades för sina insatser under trafikantveckan English, då man informerade om luftföroreningar från trafiken och gjorde reklam för renare alternativ.

Vid sidan om olika evenemang för hållbar kollektivtrafik – bland annat en tävling där kända personer visade hur snabbt man kan ta sig fram med kollektivtrafiken – har den ungerska huvudstaden också vidtagit en rad permanenta åtgärder. Bland annat har stadens centrum fått fler gågator, kollektivtrafikens infrastruktur har förbättrats, och man har anlagt fler cykelbanor och infartsparkeringar. På andra och tredje plats kom Almada i Portugal och Kroatiens huvudstad Zagreb.

Europeiska trafikantveckan, som ska främja hållbar rörlighet, har varit ett årligen återkommande evenemang sedan 2002 och äger rum den 16–22 september. Nästa trafikantvecka kommer att vara inriktad på stadstrafikens bidrag till klimatförändringen. I aktiviteterna ingår även denna gång bilfria dagar runtom i Europa.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar