Navigacijska pot

Stockholm in Hamburg se ponašata z naslovom „zelena prestolnica“, Budimpešta z nagrado evropskega tedna mobilnosti.

74 % prebivalstva Evropske unije živi v mestih, ki imajo več kot 5 000 prebivalcev. Potreba po čistejšem in trajnostnem urbanem razvoju še nikoli ni bila tako velika. Prav temu je namenjena nagrada zelena prestolnica Evrope English , s katero Evropska unija spodbuja okolju prijazen razvoj mest. Mesto nosi laskavi naslov eno leto, nagrada pa je priznanje mestnim oblastem za njihov trud pri reševanju ekoloških težav.

Stockholm in Hamburg sta prvi mesti, ki sta osvojili ta naslov. Švedsko glavno mesto bo zelena prestolnica Evrope leta 2010 English , Hamburg pa se bo z naslovom ponašal leta 2011 English .

Žirija je bila še posebno navdušena nad programom za boljšo kakovost življenja, ki so ga pripravili v Stockholmu in obsega sisteme za čiščenje vode, zmanjševanje hrupa, integrirane sisteme gospodarjenja z odpadki, pristojbine za prometno obremenitev in več rekreacijskih površin, na primer plaž.

Hamburg z 1,8 milijona prebivalcev je mesto z odlično kakovostjo zraka, toda nagrado si je prislužil z ukrepi varčevanja z energijo v javnih zgradbah.

Prav tako pomembna je nagrada evropskega tedna mobilnosti, ki jo je osvojila Budimpešta za akcije v tednu mobilnosti English , s katerimi je meščane opozarjala na onesnaženost zraka zaradi prometa in na okolju prijaznejša prometna sredstva.

Številne akcije in prireditve so poudarjale trajnosten mestni promet, denimo akcija „pametno prevozno sredstvo“, ko so znane javne osebnosti dokazovale učinkovitost javnega potniškega prometa. V madžarski prestolnici so poleg tega uvedli tudi nekatere stalne spremembe, denimo razširitev cone za pešce v mestnem središču, izboljšanje javnega potniškega prometa, nove kolesarske steze in parkirišča ob mestnih vpadnicah. Portugalsko mesto Almada in hrvaška prestolnica Zagreb sta zasedla drugo in tretje mesto.

Evropski teden mobilnosti je leta 2002 postal vsakoletna prireditev, ki poteka od 16. do 22. septembra in uveljavlja razvoj trajnostnega prometa. Letošnja osrednja tema bo vpliv mestnega prometa na podnebne spremembe. Evropska mesta bodo tudi tokrat svoje ulice zaprla za promet.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave