Navigációs útvonal

Díjak a környezetbarát városfejlesztésért - 23/02/2009

Először Stockholm, majd Hamburg viselheti az Európa zöld fővárosa címet, a mobilitási hét díját pedig Budapest kapta.

Az Európai Unió népességének 74%-a 5000 főt meghaladó lakossággal rendelkező városokban lakik, így a tiszta, környezetbarát városfejlesztésre ma nagyobb szükségünk van, mint korábban bármikor. Az EU ezért az Európa Zöld Fővárosa Díjjal English a környezetkímélő városfejlesztési törekvéseket kívánja ösztönözni. A „zöld főváros” cím, amelyet a kitüntetett település egy éven keresztül visel, a környezetbarát városi életet népszerűsíti, és elismerésben részesíti a helyi hatóságokat a környezeti problémák megoldására tett erőfeszítéseikért.

A címet első ízben Stockholm és Hamburg nyerte el: 2010-ben English a svéd főváros lesz Európa zöld fővárosa, 2011-ben English pedig Hamburg veszi át a stafétabotot.

Stockholm széles körű programja különösen jó benyomást tett a zsűrire: a helyi önkormányzat víztisztítás, zajcsökkentés, integrált hulladékkezelés, városi közlekedési díj bevezetése, és több szabadidős terület, például strandok létrehozása révén igyekszik a városi életminőséget emelni.

Az 1,8 millió embernek otthont adó Hamburg rendkívül jó levegőminőséget kíván lakosainak biztosítani. A címet viszont mégsem ezzel, hanem a középületekben alkalmazott energiatakarékossági intézkedéseivel érdemelte ki a város.

Az EU egy másik elismerését, az Európai Mobilitási Hét Díját idén Budapest kapta a mobilitási hét English során megvalósított kezdeményezéseiért, amelyek a közúti forgalom levegőszennyező hatására, és a tisztább közlekedési alternatívákra hívták fel a lakosság figyelmét

A rendezvények egyike, az ismert közéleti személyiségek részvételével lebonyolított „eljutási verseny” arra világított rá, hogy tömegközlekedéssel gyorsabban célhoz lehet érni, mint személygépkocsival. A fenntartható közlekedést népszerűsítő eseményeken túlmenően Magyarország fővárosa több tartós intézkedést is hozott. Ezek között említhető a város sétálóövezetének kibővítése, a tömegközlekedés infrastruktúrájának javítása, új biciklisávok kialakítása és több városszéli parkoló létrehozása. A díj másik két esélyese a portugáliai Almada városa és Zágráb, Horvátország fővárosa volt.

A minden évben szeptember 16. és 22. között megtartott európai mobilitási hét hagyománya 2002 óta létezik, és a fenntartható közlekedés ügyét szolgálja. A következő mobilitási hét témája a városi közlekedés éghajlatváltozást okozó hatása lesz. A tervezett tevékenységek egyikeként idén ismét autómentes napot tartanak Európa számos városában.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek