Διαδρομή πλοήγησης

Βραβεία για πράσινο αστικό περιβάλλον - 23/02/2009

Στοκχόλμη και Αμβούργο οι πρώτες «πράσινες πρωτεύουσες» της Ευρώπης. Η Βουδαπέστη κερδίζει το βραβείο της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας.

Η ανάγκη για καθαρή και βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων δεν ήταν ποτέ επιτακτικότερη από σήμερα που το 74% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζει πλέον σε αστικά κέντρα 5.000 κατοίκων και πάνω. Επιχειρώντας να ενθαρρύνει τέτοιου είδους ανάπτυξη, η Ένωση καθιέρωσε τον θεσμό της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης English . Ο τίτλος αυτός απονέμεται κάθε χρόνο σε μια πόλη που προωθεί τρόπους αστικής διαβίωσης φιλικούς προς το περιβάλλον, ως επιβράβευση των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν οι τοπικές αρχές για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Η Στοκχόλμη και το Αμβούργο είναι οι πρώτες υποψήφιες πόλεις για την απόκτηση του τίτλου αυτού. Η σουηδική πρωτεύουσα θα είναι η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010 English , ενώ το Αμβούργο θα παραλάβει τη σκυτάλη το 2011 English .

Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από το εκτεταμένο πρόγραμμα της Στοκχόλμης που αποβλέπει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη μέσω έργων καθαρισμού των υδάτων και μείωσης του θορύβου, καθώς και της δημιουργίας ολοκληρωμένου συστήματος για τα απόβλητα, συστήματος για τη χρέωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, και περισσότερων χώρων αναψυχής, όπως, παραλίες για μπάνιο.

Το Αμβούργο, με 1,8 εκατομμύρια κατοίκους, έχει να επιδείξει άριστη ποιότητα αέρα. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πόλη κέρδισε τον τίτλο χάρη στα μέτρα που εφαρμόζει για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτήρια.

Μια άλλη δημοφιλής αναγνώριση, το βραβείο της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας, δόθηκε στη Βουδαπέστη για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε κατά την εβδομάδα κινητικότητας English προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και να προβάλει καθαρότερες επιλογές.

Παράλληλα με διάφορες εκδηλώσεις προβολής των βιώσιμων αστικών μεταφορών, όπως μια «έξυπνη εναλλακτική κούρσα» κατά την οποία διάφορες προσωπικότητες έδειξαν πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η ουγγρική πρωτεύουσα καθιέρωσε διάφορα μόνιμα μέτρα, όπως, επέκταση των πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης, βελτίωση της υποδομής των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων και εγκαταστάσεων για στάθμευση των ΙΧ και χρησιμοποίηση ποδηλάτων. Η Αλμάδα της Πορτογαλίας και η πρωτεύουσα της Κροατίας Ζάγκρεμπ ήταν οι κύριοι ανταγωνιστές.

Από το 2002 που καθιερώθηκε, η ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένη στη βιώσιμη κινητικότητα. Η επόμενη εβδομάδα κινητικότητας θα ασχοληθεί με το πόσο ευθύνονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς για την κλιματική αλλαγή και, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, διάφορες πόλεις της Ευρώπης θα κλείσουν την εβδομάδα αυτή τους δρόμους τους στα αυτοκίνητα.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι