Sti

Priser for grønt bymiljø - 23/02/2009

Stockholm og Hamburg kåret som Europas første "miljøhovedstæder" – Budapest vinder den europæiske miljøtrafikpris.

I dag, hvor 74 % af EU's befolkning bor i byer med over 5 000 indbyggere, har vi mere end nogen sinde behov for en ren og bæredygtig byudvikling. Derfor har EU indført prisen som Europas miljøhovedstad English, der uddeles for første gang i år. På den måde ønsker EU at slå et slag for miljøvenlige bymiljøer og give et skulderklap til lokale myndigheder, der gør en indsats for at løse deres byers miljøproblemer. Vinderen kan smykke sig af titlen som miljøhovedstad i et helt år.

København var med sine havnebade, vindmøller og grønne områder med i opløbet som en af de otte finalister, men prisen går til Stockholm og Hamburg i denne omgang. Den svenske hovedstad bliver Europas miljøhovedstad i 2010 English, efterfulgt af Hamburg i 2011 English.

Juryen var især imponeret over det omfattende program, som Stockholm har sat i værk for at sikre indbyggerne en bedre livskvalitet gennem renere vand, mindre støj, et integreret affaldssystem, trængselsafgifter og flere rekreative områder som f.eks. badestrande.

Hamburg kan på trods af sine 1,8 millioner indbyggere bryste sig af en særdeles god luftkvalitet. Men det var byens energibesparende initiativer i offentlige bygninger, der gjorde udslaget i denne omgang.

En anden eftertragtet pris – den europæiske miljøtrafikpris – gik til Budapest for dens oplysningskampagne under miljøtrafikugen English om bilers luftforurening og fordelene ved mere miljøvenlige transportformer.

Den ungarske hovedstad holdt en række arrangementer for at slå til lyd for bæredygtig bytransport – bl.a. et "væddeløb for smarte pendlere", hvor kendte borgere viste, hvor hurtigt man kan komme på arbejde med offentlige transportmidler. Byen har også taget mere vedvarende tiltag. Man har bl.a. udvidet fodgængerområdet i centrum, forbedret den offentlige transportinfrastruktur og anlagt nye cykelstier og særlige parkeringspladser for pendlere ("Park and Ride-anlæg"). Almada i Portugal og den kroatiske hovedstad Zagreb var blandt finalisterne, men måtte altså se sig slået på målstregen.

Den europæiske miljøtrafikuge har været en årligt tilbagevendende begivenhed siden 2002. Den finder sted den 16.-22. september og sætter fokus på bæredygtig mobilitet. Temaet for ugen i år er bytransport og klimaændringer. Igen i år vil mange europæiske hovedstæder holde bilfri dag som led i aktiviteterne.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links