Навигационна пътека

Награди за екологичен начин на живот в градовете - 23/02/2009

Стокхолм и Хамбург са първите „зелени столици“. Будапеща с наградата на Европейската седмица на мобилността.

Днес, когато 74 % от населението на ЕС живее в градове с повече от 5 000 жители, необходимостта от незамърсяващо, устойчиво развитие на градовете е по-голяма от всякога. ЕС се стреми да насърчава това чрез наградата за зелена столица на Европа English . Тя дава правото да се носи титлата „зелена столица“ в продължение на една година, насърчава благоприятен за околната среда градски начин на живот и възнаграждава усилията на местните власти за решаване на екологични проблеми.

Стокхолм и Хамбург са първите градове носители на наградата. Шведската столица ще бъде зелена столица на Европа през 2010 г. English , а Хамбург ще поеме щафетата през 2011 г. English .

Журито остана особено впечатлено от мащабната програма на Стокхолм за подобряване на качеството на живот чрез пречистване на води, намаляване на шума, интегрирана система за отпадъци, система за таксуване за борба със задръстванията и повече зони за отдих, например плажове.

Хамбург, дом на 1,8 млн. души, може да се похвали с отлично качество на въздуха. В този случай обаче енергоспестяващите мерки в обществените сгради бяха причина за получаване на наградата.

Друга популярна награда - тази на Европейската седмица на мобилността - отива в Будапеща заради усилията на градските власти по време на седмицата на мобилността English за повишаване на обществената осведоменост относно замърсяването на въздуха, причинявано от автомобилния трафик, и за популяризиране на по-чисти алтернативи.

Освен провеждането на поредица от прояви за насърчаване на устойчив градски транспорт, включващи „състезание за интелигентно пътуване до работното място“, в което известни личности демонстрираха ефикасността на обществения транспорт, в унгарската столица бяха въведени няколко постоянни мерки. Сред тях са увеличаване на пешеходната зона в центъра на града, подобряване на инфраструктурата на обществения транспорт и изграждане на нови велосипедни алеи и буферни паркинги. Подгласници на Будапеща бяха Алмада в Португалия и хърватската столица Загреб.

От 2002 г. насам Европейската седмица на мобилността се провежда ежегодно между 16 и 22 септември и е посветена на устойчивата мобилност. Следващата седмица на мобилността ще е съсредоточена върху ролята на градския транспорт за изменението на климата. Дейностите отново ще включват затварянето на пътища за автомобили в цяла Европа.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки