Cale de navigare

UE ia pulsul consumatorilor europeni - 02/02/2009

Cumpărător utilizând un scanner pentru a verifica preţurile © CE

Un european din trei se declară nemulţumit de companiile de electricitate şi gaz.

Majoritatea europenilor sunt nemulţumiţi de serviciile locale de transport rutier şi feroviar, se arată într-un sondaj al UE. Un procent ridicat al persoanelor intervievate au plângeri privind companiile de electricitate şi băncile. Potrivit aceleiaşi surse, îmbunătăţirile în materie de servicii poştale şi de telefonie fixă ar fi, la rândul lor, binevenite.

Cel de-al doilea sondaj anual al UE, cunoscut şi sub denumirea de tabloul de bord al consumatorilor English , identifică trei domenii care le dau cele mai multe bătăi de cap europenilor - energia, băncile şi transportul urban.

Anunţând rezultatele sondajului, comisarul Meglena Kuneva şi-a exprimat îngrijorarea că trei sectoare de servicii care joacă un rol atât de important în viaţa oamenilor sunt cotate atât de prost. Oficialul UE a anunţat că intenţionează să investigheze situaţia companiilor de electricitate, subliniind că factura la curentul electric reprezintă o parte importantă a cheltuielilor efectuate de familiile europene.

Comisia Europeană a analizat sute de produse şi servicii - de la alimente şi îmbrăcăminte până la servicii de internet - ţinând cont de cinci indicatori cheie: preţ, plângeri, grad de satisfacţie, siguranţă şi uşurinţa cu care se poate trece de la un furnizor la altul. În general, situaţia bunurilor se prezintă mai bine decât cea a serviciilor.

Cele mai multe nemulţumiri vizează transportul urban şi extraurban. Mai puţin de jumătate din persoanele intervievate se declară mulţumite de felul în care circulă autobuzele, trenurile sau tramvaiele. Mai mult decât atât, o persoană din patru a depus o plângere cu privire la aceste servicii.

Preţurile reprezintă unul dintre principalele motive pentru care furnizorii de electricitate şi gaz sunt atât de slab cotaţi în sondaj - mai puţin de 2/3 din consumatorii europeni sunt mulţumiţi de furnizorul lor de energie. Aproximativ 60% acuză creşterea preţurilor, în vreme ce doar 3-4% consideră că acestea au scăzut.

Energia este şi domeniul în care furnizorii pot fi schimbaţi cel mai greu. Posibilitatea de a trece de la un furnizor la altul este un factor esenţial în menţinerea competitivităţii pieţelor.

Potrivit sondajului, la nivelul Uniunii, există disparităţi importante în materie de comisioane bancare şi de rate ale dobânzilor, în ciuda existenţei pieţei unice. Consumatorilor le este greu să compare produsele bancare, iar taxele de migrare către un alt furnizor sunt mici.

Studiul indică şi o stagnare a comerţului transfrontalier cu amănuntul. Procentul deţinut de acesta nu a mai crescut din anul 2006.

UE a realizat acest sondaj cu scopul de a identifica punctele slabe ale pieţei comune. „Tabloul de bord” de anul acesta este mai amplu decât cel anterior, care a luat în calcul numai trei sectoare.

Consumatorii şi UE

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile