Navigációs útvonal

Uniós felmérés a fogyasztói elégedettségről - 02/02/2009

Kézi szkennerrel árakat ellenőrző vevő ©EC

Az európaiak egyharmada elégedetlen az áram- és gázszolgáltató vállalatokkal.

A fogyasztók körében végzett uniós felmérés arról tanúskodik, hogy az EU‑polgárok nagy része az elvártnál rosszabbnak ítéli városa tömegközlekedését, sok európai elégedetlen az energiaellátással és a banki szolgáltatásokkal, és a vezetékes telefonálás, valamint a postai szolgáltatások terén is igény mutatkozik a minőség javítására.

A „Fogyasztói piacok eredménytáblájának” második éves jelentése English szerint a fogyasztók számára legtöbb bosszúságot okozó három szolgáltatási terület az energiaellátás, a banki tevékenység és a városi közlekedés.

Az eredmények közzétételekor Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos aggasztónak nevezte, hogy a legalacsonyabb „osztályzatokat” olyan területek kapták, amelyek központi szerepet töltenek be az európaiak mindennapi életében. A biztos asszony bejelentette, a Bizottság azt tervezi, hogy megvizsgálja az áramszolgáltatók tevékenységét, mivel a háztartások kiadásainak jókora hányadát az áramszámla teszi ki.

A jelentésben a Bizottság az élelmiszerektől a ruházaton át az internetig több száz terméket és szolgáltatást vizsgált. Az elemzést az alábbi öt fő mutató alapján végezte: ár, panaszok, elégedettség, biztonság és szolgáltatóváltás. A termékek általában jobb minősítést kaptak, mint a szolgáltatások.

A legtöbb kedvezőtlen vélemény a városi és városkörnyéki közlekedést illette: a megkérdezettek kevesebb mint fele vallotta magát elégedettnek a busz-, vonat- és villamosközlekedéssel, egynegyedük pedig kifejezetten panaszkodott azok minőségére.

Az elektromos- és gázművek vonatkozásában a résztvevők leginkább a szolgáltatások árát vitatták, és a megkérdezetteknek csak kevesebb, mint kétharmada vallotta magát elégedettnek energiaszolgáltatójával. A válaszadók kb. 60%-a számolt be az árak emelkedéséről, míg tarifacsökkenést mindössze nagyjából 3–4%-uk tapasztalt.

Az energiaellátás mégis az a terület, ahol a fogyasztók a legkevésbé hajlanak szolgáltatóváltásra, pedig ez kulcsfontosságú volna a verseny fenntartásához a piacokon.

A felmérés rámutatott, hogy a közös piac ellenére Európában nagy eltérések tapasztalhatók a banki szolgáltatások költségei és a kamatlábak terén. A fogyasztók bevallásuk szerint nehezen tudják összehasonlítani a banki termékeket, és kevesen vannak olyanok, akik bankot váltanak.

A jelentés felhívja továbbá a figyelmet arra, hogy a nemzeti határokon keresztül bonyolított kiskereskedelem fejlődése megrekedt, relatív súlya 2006 óta változatlan.

Az uniós felmérés célja az volt, hogy feltérképezze a közös piac gyenge pontjait. Az idén készített eredménytábla átfogóbb, mint a múlt évi, amely csupán három szektor vizsgálatára tért ki.

Fogyasztóvédelem az EU-ban

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek