Διαδρομή πλοήγησης

Πιάνοντας τον σφυγμό των Ευρωπαίων καταναλωτών - 02/02/2009

Πελάτης σουπερμάρκετ ελέγχει τις τιμές με σκάνερ ©EC

Μη ικανοποιημένος ο ένας στους τρεις Ευρωπαίους από τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου.

Έρευνα της ΕΕ δείχνει ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι δυσαρεστημένοι με τις αστικές συγκοινωνίες, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό παραπονούνται για τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και τις τράπεζες. Επίσης, θεωρούν ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Ο δεύτερος ετήσιος ευρωπαϊκός πίνακας αποτελεσμάτων για τις καταναλωτικές αγορές English εντοπίζει τρεις τομείς – ενέργεια, τραπεζικές υπηρεσίες και αστικές συγκοινωνίες – που προκαλούν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους καταναλωτές.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, η Επίτροπος προστασίας καταναλωτών Μεγκλένα Κούνεβα εξέφρασε την ανησυχία της για τις ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις τριών υπηρεσιών που είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή των πολιτών. Εξήγγειλε επίσης σχέδια για τη διερεύνηση της κατάστασης στις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζοντας το υψηλό μερίδιο που κατέχουν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Η Επιτροπή εξέτασε διεξοδικά εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες- από τρόφιμα και είδη ένδυσης μέχρι διαδικτυακές υπηρεσίες- με γνώμονα πέντε βασικούς δείκτες: τις τιμές, τις καταγγελίες, τον βαθμό ικανοποίησης, την ασφάλεια και την ευκολία αλλαγής προμηθευτή. Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα για τα προϊόντα απ' ό,τι για τις υπηρεσίες.

Τα περισσότερα παράπονα αφορούσαν τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες. Λιγότεροι από τον ήμισυ των ερωτηθέντων δήλωσαν ικανοποιημένοι από τα λεωφορεία, τα τρένα ή τραμ, ενώ ένας στους τέσσερις εξέφρασε παράπονα για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Οι τιμές είναι επίσης ένας από τους βασικούς λόγους δυσαρέσκειας των καταναλωτών με τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου. Συγκεκριμένα, λιγότεροι από τα δύο τρία των καταναλωτών είναι ικανοποιημένοι από τον προμηθευτή τους. Το 60% ανέφερε ότι αυξήθηκαν οι τιμές, ενώ μόνον το 3-4% ότι μειώθηκαν.

Η ενέργεια είναι επίσης ένας τομέας στον οποίον οι καταναλωτές δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα προμηθευτή, με συνέπεια τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της σχετικής αγοράς.

Εξάλλου, παρά την ύπαρξη της κοινής αγοράς, η έρευνα εντόπισε μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά τα τραπεζικά έξοδα και τα επιτόκια. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να συγκρίνουν εύκολα τα τραπεζικά προϊόντα, ενώ η συχνότητα αλλαγής τράπεζας είναι μικρή.

Τέλος, η έκθεση δείχνει ότι το διασυνοριακό λιανικό εμπόριο βρίσκεται σε στασιμότητα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό του διασυνοριακού εμπορίου δεν έχει αυξηθεί από το 2006.

Η ΕΕ πραγματοποιεί αυτή την έρευνα για να εντοπίσει τυχόν αδυναμίες στην κοινή αγορά. Ο φετινός πίνακας αποτελεσμάτων είναι ευρύτερος από τον περυσινό, ο οποίος κάλυπτε τρεις μόνον τομείς.

Οι καταναλωτές και η ΕΕ

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι