Sti

Stemningen blandt forbrugerne i EU - 02/02/2009

Forbruger på indkøb bruger håndholdt scanner til at tjekke priser ©EF

Hver tredje borger i EU er utilfreds med el- og gasselskaberne.

De fleste europæere er utilfredse med bus- og togdriften i deres egen by, og en stor procentdel klager over deres elselskab og bank, viser undersøgelse fra EU. Der er også plads til forbedringer for faste telefonforbindelser og postvæsenet.

Den anden årlige resultattavle for forbrugerne i EU English viser, at tre hovedområder – energi, banker og bytransport – giver flest utilfredse kunder.

Meglena Kuneva, EU's forbrugerkommissær, bekendtgjorde resultaterne. Hun udtrykte bekymring over, at de tre tjenester, som er så vigtige i folks liv, klarer sig så dårligt. Kommissæren fremlagde planer om at undersøge elselskaberne og forklarede, hvor tungt elregninger vejer i husholdningsbudgettet.

Kommissionen har undersøgt hundredvis af varer og tjenesteydelser – lige fra tøj og fødevarer til internettjenester – ud fra fem nøgleindikatorer: pris, klager, tilfredshed, sikkerhed og mulighed for at skifte leverandør. Varer klarede sig generelt bedre end tjenesteydelser.

De fleste klager handlede om transport i og omkring byerne. Under halvdelen af de adspurgte var tilfredse med deres bus, tog eller sporvogn. Hver fjerde havde endda klaget.

Priserne er også en af de vigtigste grunde til, at el- og gasleverandørerne klarede sig dårligt – mindre end to tredjedele af forbrugerne er tilfredse med deres elselskab. Omkring 60 % meldte om prisstigninger, mens kun 3-4 % havde oplevet faldende priser.

Energimarkedet er også det område, hvor forbrugerne er mindst tilbøjelige til at skifte leverandør. Muligheden for at skifte er afgørende for, at der er konkurrence på markederne.

Undersøgelsen viser, at der på trods af det indre marked er store forskelle på bankgebyrer og renter i EU. Forbrugerne har svært ved at sammenligne bankernes produkter og skifter sjældent bank.

Rapporten viser også, at detailhandelen på tværs af landegrænserne er i stilstand. Andelen af grænseoverskridende handel er ikke steget siden 2006.

EU har udviklet undersøgelsen for at kunne konstatere svagheder ved det indre marked. Dette års resultattavle er blevet mere omfattende. Sidste år blev der kun dækket tre sektorer.

Forbrugere og EU

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links