Навигационна пътека

Измерване на пулса на европейските потребители - 02/02/2009

Купувач, държащ в ръката си скенер за проверка на цените ©EC

Всеки трети европеец е недоволен от доставчика си на електроенергия и газ.

Проучване на ЕС показва, че повечето европейци са недоволни от автобусните и железопътните услуги в своите градове, а голям процент се оплакват от своите банки и доставчици на електроенергия. Има какво да се желае и от пощенските и фиксираните телефонни услуги.

Вторият годишен доклад на ЕС за развитието на пазарите на дребно English идентифицира три области, които най-често предизвикват главоболие у потребителите - доставки на енергия, банкови услуги и градски транспорт.

Обявявайки резултатите, комисарят по въпросите, свързани с потребителите, Меглена Кунева изрази загриженост, че три вида услуги с толкова важна роля в живота на хората получават толкова ниски оценки. Тя обяви планове за проверка на компаниите доставчици на енергия, цитирайки големия дял на сметките за електричество в бюджетите на домакинствата.

Комисията проучи стотици продукти и услуги - от храни и дрехи до интернет услуги - като използва пет основни показателя: цена, жалби, удовлетвореност, безопасност и лекота на смяна на доставчика. Като цяло стоките получиха по-добри оценки от услугите.

Най-голямото недоволство е свързано с транспорта в градовете и около тях. По-малко от половината от анкетираните са заявили, че са доволни от автобусите, влаковете и трамваите. Един на всеки четири е стигнал дотам да подаде жалба във връзка с тези услуги.

Цените също са една от главните причини за ниските оценки на доставчиците на електроенергия и газ - по-малко от две трети от потребителите са доволни от своя доставчик. Около 60% от анкетираните съобщават за повишаване на цените, докато само при 3-4% от тях цените са се понижили.

Енергетиката също така е секторът, в който има най-малка вероятност потребителите да сменят доставчика си. Възможността за подобна смяна е важен фактор за конкурентоспособността на пазарите.

Проучването констатира наличието на големи разлики в банковите такси и лихвените проценти в ЕС въпреки общия пазар. За потребителите е трудно да сравняват банковите продукти и процентът на хората, сменили банката си, е нисък.

Докладът също така посочва, че трансграничната търговия на дребно е в застой. Нейният дял остава непроменен от 2006 г. насам.

ЕС разработи това проучване като инструмент за идентифициране на слабостите на общия пазар. Тазгодишният индекс е по-широкообхватен от миналогодишния, който обхващаше само три сектора.

Потребителите и ЕС

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки