Navigációs útvonal

Klímaváltozás – egy új világszintű megállapodás felé - 28/01/2009

Az EU jelentős szerepet szán a kibocsátáskereskedelemnek az éghajlat-változás elleni küzdelemben.

A Bizottság január 28-án közleményt English tett közzé, melyben a nemzetközi éghajlat-változási tárgyalásokon képviselendő álláspontját ismerteti. A dokumentum állítása szerint a következő években a globális felmelegedés elleni küzdelem költségei várhatóan erősen megemelkednek, 2020-ra a világ éves kiadásait további 175 milliárd euróval terhelik majd meg. Az összeg több mint felére a fejlődő országokban lesz szükség, többek között Kínában és Indiában.

Az Európai Uniónak és más gazdasági nagyhatalmaknak segíteniük kell fedezni azokat a költségeket, amelyek a fejlődő országok üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentésével járnak.

Az egyik megoldás abban áll, hogy az egyes országoknak bevételük és gázkibocsátásuk függvényében meghatározott pénzösszeggel kell majd az ügyet szolgálniuk. A forrásbővítés módja lehet bizonyos számú szén-dioxid-kibocsátási egység elárverezése is.

A fejlődő országoknak – a legszegényebbek kivételével – a támogatás fejében korlátozniuk kell majd kibocsátásuk növekedését olyan fejlesztési stratégiák alkalmazásával, amelyek kevesebb üvegházhatású gáz termelését eredményezik. E stratégiák egyike eleme kötelezően a trópusi erdők megőrzése lenne, mivel a fák és a növények elnyelik a szén-dioxidot.

Az EU már más országoktól függetlenül is hozott intézkedéseket DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski az éghajlatváltozás megfékezésére, és lépéseket tett kibocsátásának visszaszorítására. E sikereire építve kíván majd fellépni a decemberi koppenhágai tárgyalásokon. A decemberi konferenciát az ENSZ szervezi azzal a céllal, hogy az éghajlatváltozás elleni világszintű fellépéshez a korábbinál nagyratörőbb, több kötelezettségvállalást magában foglaló megállapodást hozzon tető alá. A jelenleg hatályban lévő szerződés, a Kiotói Jegyzőkönyv 2012-ben jár le.

Az EU a fejlett országokat arra fogja kérni: vállalják, hogy 2020-ig összesen 30%-kal csökkentik üvegházhatású gázkibocsátásaikat az 1990-es szinthez képest. A hozzájárulás országonként más és más lenne, bevételüktől, népességüktől, kibocsátásuktól és a kibocsátás csökkentéséért tett korábbi erőfeszítéseiktől függően. A Bizottság elképzelése szerint ellenőrizni kell a vállalt kötelezettségek teljesítését, és gondoskodni kell arról, hogy az országok vállalásaikat tiszteletben tartsák.

Az uniós intézmény fontos szerepet szán a globális felmelegedés elleni küzdelemben a kibocsátáskereskedelemnek is, ezért világszintű „kibocsátási piac” kiépítésére törekszik. Egyre több ország, így az Egyesült Államok, Új-Zéland és Ausztrália is tervezi, hogy a 2005-ben bevezetett uniós kibocsátáskereskedelmi rendszerhez English hasonló rendszert hoz létre. Az európai rendszer határt szab a teljes szén-dioxid-kibocsátásnak, ám lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy egymás között kibocsátási egységeket vegyenek és adjanak el.

Mivel az éghajlatváltozás nem kerülhető el teljes mértékben, a koppenhágai megállapodásnak az országok alkalmazkodását elősegítő intézkedésekre is ki kell terjednie. Gondoskodnia kell továbbá a szélsőséges időjárásnak (szárazság, viharok, árvíz) kitett szegény országok támogatásáról is.

A bizottsági javaslatokat az európai uniós vezetők és jogalkotók a következő hónapokban vitatják meg.

Bővebben az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményéről English.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek